Тази година отварят „американската” част от „Ново село”

Pan.bg 18 мар 2013 | 18:45 views (2328) commentaries(0)
img bgarmy.bg

Андрей Рангелов

Тази година ще бъдат отворени за ползване част от новопостроените помещения и сгради на полигон „Ново село”. Това стана ясно по време на състоялите се в Централния военен клуб в София двудневни редовни работни заседания на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия за изпълнение на споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ. Форумът беше открит от заместник-началника на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия контраадмирал Георги Георгиев.
На „Ново село” освен българската част, старата, която ползваме и сега, се строи нова, ние я наричаме американска част, тя е почти завършена, поясни за в. „Българска армия” началникът на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната полковник Явор Матеев. В момента се извършват последни довършитeлни работи, като се изгражда водопровод за питейна вода за целия полигон.
По време на форума в София имаше и заседание на 5 от 9-те подкомитета по споразумението. Те разглеждаха практически въпроси по съвместните военни учения, планирането, управлението на недвижимата собственост, финансите и облагането с данъци.
Сред обсъжданите теми е било и окончателното осигуряване на необходимото електричество за „Ново село”, а също и разширяването на пътния възел, което би осигурило безаварийно влизане и излизане от съоръжението. Но така или иначе тази част от новостроящата се база, която е необходима за ученията и подготовките през тази година, ще бъде използвана, при всички положения ще активираме някакъв процент от нея, категоричен беше полковник Матеев. Така ще се осигурят по-добри условия за живот на воините, които идват на полигона за учения.
По време на заседанието са били обсъдени и ученията от плана за съвместна българо-американска подготовка през 2013 г. Положителното е, че и тази година увеличаваме броя на трети страни, които ще участват в съвместните тренировки на наша територия, заяви полковник Матеев. Целта е възможно повече учения от двустранни да станат многостранни, с широко участие на страни от Балканския и Черноморския регион. Така ще засилим водещата роля на България тук, в региона ни и ще дадем реален принос към новата инициатива на НАТО за свързаност на силите, изтъкна полковник Матеев.
Той допълни, че като цяло броят на ученията ще е значително по-голям и ще надхвърли 60, след като през 2012 г. е бил малко над 40. Увеличението е
предимно заради нарасналия брой подобни прояви в чужбина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker