Започна съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13"

Pan.bg 01 юли 2013 | 16:15 views (6823) commentaries(0)
img MO

Днес, 1 юли, на учебен полигон „Ново село” се откри с ритуал съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13“, която ще продължи до 5 август 2013 г. В нея ще участват подразделения, сили и средства от Въоръжените сили на Република България и Морската пехота на САЩ, Сухопътните войски на Румъния, Република Сърбия и Република Азербайджан.

За четвърти път учебен полигон „Ново село” e един от домакините на подготовката. Тя ще се проведе и в районите на летище Пловдив, 24-та авиобаза, база за предно разполагане – Безмер и летище Балчик.

В тренировката участват общо над 1200 военнослужещи, над 500 от които от българска страна, самолет С – 27 J, вертолет Ми – 17 и самолети СУ – 25, специална и спомагателна техника, личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, включително парашутисти и медицински екипи.

В съвместната подготовка от американска страна участват подразделения от Морската пехота на САЩ, бойна и специална техника.

Ръководител на съвместната подготовка от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.

В „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13“, в рамките на две ротации съвместно с българските Сухопътни войски, от 1 юли до 12 юли ще вземат участие подразделения от Сухопътните войски на Румъния и Република Сърбия, а от 15 юли до 4 август – подразделения от Сухопътните войски на Република Азербайджан.

Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и контрабунтовнически операции, операции по поддържане на мира и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от морската пехота на САЩ и тези от българска страна.

В рамките на съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES – 13” ще бъдат организирани и проведени дневни и нощни парашутни скокове с участието на летателен състав парашутисти от българска и американска страна. От 28 юли до 29 юли сили и средства от Сухопътните войски и Морската пехота на САЩ ще проведат съвместно тактическо занятие.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker