На тази дата през 1979 г. започва Китайско-виетнамска война

Pan.bg 17 фев 2017 | 15:43 views (1531) commentaries(1)
img ФОКУС

На 17 февруари 1979 г. китайски войски нахлуват във Виетнам след седмици на обтегнати отношения и усилена подготовка за военни действия край китайско-виетнамската граница.
Нападението е предшествано от разговори между двете страни по повод незаконната окупация на зле дефинираната граница.
Нахлулите китайските войски наброяват триста хиляди души и триста самолета, докато сто хиляди виетнамски войници са в Камбоджа, а други двадесет и пет хиляди в Лаос.
Китайските власти твърдят, че Виетнамски военни подразделения са извършили над 700 въоръжени нахлувания в Граничния район на китайска територия и са убили над триста китайски войници и цивилни лица през последните шест месеца.
Китайската информационна агенция “Ксинхуа” разпространява следния текст: “Ние не желаем нито сантиметър Виетнамска територия. Всичко което искаме е мирна и стабилна граница.”
Конфликтът е свързан и с Виетнамското въоръжено нахлуване в Камбоджа. Преди това китайският премиер открито е заплашил Виетнам с “наказание” за нападението над Камбоджа и подкопаването устоите на режима на Пол Пот.
След кратко нахлуване във Северен Виетнам китайските войски напускат страната само след месец. И двете страни - Китай и Виетнам, претендират да са спечелили победа в последната Индокитайска война от 20 век. От една страна виетнамските войски остават в Камбоджа до 1989 година и може да се каже, че Китай не постига целта си да откаже Виетнам от военната си намеса в Камбоджа. От друга страна Китай постига стратегическа цел да намали нападателните способности на виетнамците по Китайско-Виетнамската граница. Китай също успешно демонстрира пред СССР, политическият и враг по време на Студената война, че Съветския съюз не би имал възможност да защити съюзника си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  жгт 04 май 2017, 09:20
   
  1
   
  0

  кур за ссср

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker