Йоханес Хан: Сърбите емоционално са по-близки до Русия, но тяхната цел е ЕС

Pan.bg 20 мар 2017 | 16:09 views (486) commentaries(1)
img
20 Март 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"

Европейският комисар по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви, че ситуацията на Западните Балкани „остава крехка“, но добави, че трайното решение е „възможно единствено на международно равнище в рамките на ЕС“, предаде сръбското радио В-92.
„Ние, обаче, говорим за процес на присъединяване, докато това колко бърз ще е прогресът на държавите зависи от самите тях“, заяви Хан. Относно съпротивата към по-нататъшно разширение на ЕС, комисарят посочи, че е „важно хората да се убедят, че новите членки не са тежест или проблем, а придобивка“.
Комисарят отбеляза също така и „руското влияние в региона“. В този контекст той посочи присъединяването на Черна Гора в НАТО, нещо „което не е добре прието в Русия“.
„Те се опитват да създадат някои проблеми, но те няма да имат дългосрочни последствия, защото 70% от инвестициите в региона идват от ЕС и ще има още. Може би в Сърбия мнозина са емоционално по-близки до Русия, но стратегическата цел на страната е членството в ЕС, както и бъдещето на региона е в него“, посочи Хан.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  LeniN 21 мар 2017, 07:33
   
  0
   
  0

  ЕС трябва да спре да залъгва правителсвата че присъединяване към тях е по-добра алтернатива. На какво? Нито Русия иска някой да се присъединява към нея, нито други към Русия. Русия, Китай, Индия и Иран са огромни пазари и всяка държава трябва да има свободата да се ползва от това. България загуби пазарите си в Русия, няма пазари и в мащехата Европа, а мастите западноевропейски държави се ползват от руските и евразийските пазари по пълна програма, както и от новозавладяните източноеврпейски и в останалия свят. Значи не е работата в присъединяване към ЕС, а в отстояване на националните интереси, които ЕС не уважава. Правителствата от Източна Европа се хващат на тази въдица, защото дотациите от ЕС са всъщност предназначени за техните джобове и да осигуряваt проесесовски правителства в страните от бившия соц.лагер...своеобразен подкуп.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker