ЕС трябва да признае своята отговорност за това, което се случи в Украйна

Pan.bg 06 дек 2017 | 07:41 views (1284) commentaries(4)
img
Андрей Головачов


/Поглед.инфо/ В Европа започват да се чуват гласове, че ЕС трябва да признае част от своята отговорност за това, което се случи в Украйна.

Статията направо обвинява ЕС, че притискал Украйна да избере европейското направление, провокирал е Русия на ответни действия и че ЕС е дал старт и всячески е подпомагал революцията на Майдана. Но след като Украйна изгори всички мостове с Русия, загуби част от територията си и се намира в състояние на война и колапс на търговските си отношения с нея, ЕС отказа на Украйна в преспектива членство в ЕС и не й оказва реална помощ в това плачевно състояние, в което тя се намира.

Статията посочва, че ЕС определи за Украйна финансиране от 12 млрд. евро, но все под формата на кредити, които Украйна не е в състояние на изплати. А за литовския “План Маршал за Украйна” на срещата на Източното партньорство даже и не споменават.

Общият извод на статията е, че самата идея за “Източното партньорство”, започната през 2009 година за Украйна, Молдова, Армения, Белорусия и Азербайджан не се оправда и е доста съмнителна, защото няма стратегическа перспектива.

Статията в Politice е първата лястовичка, скоро такива статии ще има не малко и те ще отразяват факта, че мажорната фаза на разширяването и експанзията на ЕС мина, доведе до огромни проблеми, след които закономерно настъпи фазата на рефлексия, когато всичко ще бъде подлагано на съмнение и преосмислено.

И какво става с Украйна?

В Украйна отначало ще има фаза на твърдо неприемане на реалностите, упреци, просене и призоваване към европейската съвест. Е, но ние ви повярвахме! Вие ни смутихте и сега трябва да отговаряте за онези, които опитомихте. Ще има безсмислени референдуми за влизане в ЕС и НАТО и както преди ще доминира проевропейската риторика и демагогия. Но нищо няма да им помогне. Европа ще се окаже глуха и в отговор ще изисква от Украйна да премахне корупцията или нещо подобно, което Украйна не е в състояние да направи самостоятелно.

Продължителност на фазата – до края на първия мандат на Порошенко.

След това ще настъпи новата фаза на признаването на реалностите. ЕС ще бъде подложен на критика, неговото морално лидерство ще бъде отхвърлено, за Източното партньорство постепенно всички ще забравят като за недоразумение и Украйна ще започне да изгражда външната си политика в нови сложни реалности, лавирайки между всички центрове на властта.

Украйна ще усвои получения урок по геополитическо “подхвърляне” и ще порастне, плащайки в действителност не малка цена.

Превод: Магдалена ЖелязковаСтани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели


Източник: Политикус.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ЮС.КОСТОВ 06 дек 2017, 12:18
   
  3
   
  23

  Отговорността трябва да я носи Руслямска държава. И най-вече терорист номер едно Вова Тъпутин. С нетърпение се очакват новите санкции срещу олигархичният кръг около изрода- комуняга и терорист Тъпутин. Да ги тъпчем със санкции и да ги изолират отвсякъде.

 2. #2
  Vesmin 06 дек 2017, 13:29
   
  16
   
  2

  Какви санкции? В Русия най-големите ЕU концерни строят заводи.А у нас???

 3. #3
  blq blq 06 дек 2017, 17:21
   
  13
   
  2

  ЮС.КОСТОВ май пак си забрави; да си изпиеш хапчетата

 4. #4
  Strike Eagle 08 дек 2017, 00:39
   
  1
   
  3

  Защо тази дивашка омраза към братската нам словянска Украйна.
  Омраза към Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Грузия.
  Пропуснах ли някоя страна?
  Ние българите не мразим тези страни...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker