НАСА предложи луд план за Йелоустоун

Pan.bg 14 яну 2018 | 10:39 views (1235) commentaries(2)
img dir.bg


Под територията на Йелоустоун, национален природен резерват в САЩ, спи един от най-опасните супервулкани на Земята.
Няколко земетресения в района доведоха до увеличение на магмените изхвърляния, а това се смята за признак за събуждането на супервулкана. Ако Йелоустоун изригне, това ще бъде истинска катастрофа не само за щатите, но и цялата планета.

Според моделите на учените, лавата ще унищожи голяма част от територията на Северна Америка, а заради изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел, температурата на Земята ще падне с 21 градуса, а видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър.

Ще загинат и значителна част от живите същества, обитаващи планетата ни. За да се избегне такава катастрофа, НАСА предлага наистина луд план. Целта е охлаждане на супервулкана, намаляване на температурата в недрата му с 35 градуса и така предотвратяване на изригването, съобщи Seeker, специализиран портал за наука и проучвания.

За целта е необходимо пробиване на сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера и в отвора под налягане да се вкара вода. Тя ще поглъща топлината, ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. А ако там се изгради геотермална електростанция, парата ще произвежда и ток.

Според експертите, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години, при това екологично произведена, без замърсяване на природата. Самият проект ще струва 3.5 милиарда долара, но това е незначителна сума в сравнение с евентуалните щети, ако супервулканът изригне, посочват учените.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  юс юс юс юр брейн 14 яну 2018, 17:54
   
  2
   
  0

  Земята е саморегулираща се система. Вулканите са "защитни клапани", позволяващи да се освободи излишното налягане. Така, че нищо кардинално не може и не трябва да се прави защото последствията може да са по-катастрофални. Могат само да се минимизират пораженията. Лош късмет за този, в чиито двор е "защитния клапан".

 2. #2
  Васко 14 яну 2018, 20:02
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Няма "заден двор' когато става въпрос за вулкан от такъв клас! Дали е в Северна Америка, Индонезия или Австралия за нас тук е абсолютно все едно. Това е световен апокалипсис!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker