Новата стратегия на САЩ е отражение от Студената война, според Пекин

Pan.bg 22 яну 2018 | 13:21 views (469) commentaries(0)
img
Коментирайки публикацията на новата стратегия на САЩ за отбрана, Китай напомня за манталитет от Студената война и поставя под съмнение възможността за глобално развитие с такъв подход.
Присъствието на Китай в новата стратегия на САЩ за отбрана е отражение на манталитета от Студената война, която рискува да гарантира, че глобализираният и развит свят ще остане недостъпен идеал, се казва в комюнике, публикувано на сайта на китайското посолство в Съединените щати.
Департаментът на отбраната на САЩ публикува новата „Стратегия за национална отбрана“. Основните й принципи са преминаването от борбата срещу тероризма към конкуренцията с Русия и Китай, които биха представлявали заплаха за Съединените щати и с тази цел повишаване на военната мощ чрез развитието на ядрените сили, противоракетната отбрана и кибернетичните способности.
"Забелязахме съдържанието, свързано с Китай в Стратегията за национална отбрана [...] Мирът и развитието са темите на нашето време и са също стремежи, споделяни от човечеството. Но ако някои хора гледат света през призмата на студената война [...], те са осъдени да виждат само конфликти и конфронтации. В такова състояние на ума глобалният мир и развитие са недостижими идеали ", се казва в комюникето.


М. ГЕНОВ
Източник: Еmbassy of China/USA
Снимка: © AFP 2018 Eric Feferberg


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker