Чешкият премиер: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България не е

Pan.bg 22 яну 2018 | 18:22 views (552) commentaries(0)
img
/КРОСС/ „За нас е важно Европа да помисли над Шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са". Това обяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш след работна среща с премиера Бойко Борисов, предава „Фокус".

„Днес обсъдихме много важни и основни проблеми, които интересуват и двете страни", посочи той.

„За Чешката република това са Дъблинското споразумение и миграцията. Смятам, че не сме само ние, а и цялата Вишеградска четворка има сходни възгледи по тези въпроси", коментира той.

„Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо. Трябва да имаме общо мнение, тези проблеми трябва да се решават извън Европа", обясни чешкият министър-председател.

Относно българското председателство Бабиш коментира:
„България е председател на Съвета на ЕС, когато пред Европа стоят за обсъждане много важни фундаментални теми. Много се радвам, че по тези теми имаме общи възгледи и затова пожелавам на Българското председателство много успехи. Разчитаме на Българското председателство, за да решим тези въпроси", уточни той.

"Дъблинското споразумение не работи, така както искаме, не само разделя, а буквално разцепва Европа. Мисля, че с доверието, което имаме помежду си, ще намерим разумен компромис", заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

„Компромисът е да се затворят границите, да се влиза само през граничните пунктове, да се изградят центрове за сигурност, там където няма - в Либия, Турция", обясни той.

„Считам, че и колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око на това да се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС", заяви премиерът.

„Решенията, които предлагаме, са да се удължи Споразумението с Турция и да се нормализират отношенията. България е пример за опазване на границата и на Шенгенското пространство. Имаме и доверието, и подкрепата в тази посока", посочи Бойко Борисов.

„Дипломацията ни трябва да работи за мирен процес, да се погрижим за тези хора, които бягат от войната. Трябва да има и срок- да знаем след колко време ще се върнат по родните си места.

С диалог, с разбирателство и такт ще намерим необходимия и верния тон. Всички сме солидарни, че по-хубаво място от Европа няма и нашата Европа е обща и трябва да я защитим", обясни българският министър-председател.

„Между България и Чехия няма нерешени въпроси, имаме огромно приятелство и доверие.


Същото мога да кажа и за страните от Вишеградската четворка", каза още Бойко Борисов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker