САЩ планират ракетно-бомбен удар по правителствените квартали на Дамаск

Pan.bg 19 мар 2018 | 09:16 views (1300) commentaries(0)
img Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов заяви, че в случай на възникване на опасност за живота на руските военнослужещи, ще бъдат приети ответни мерки за въздействие.
Терористите подготвят провокация с отровни вещества в Сирия, за да оправдаят масирания удар на САЩ по правителствените квартали на Дамаск, заяви във вторник началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов.
„В няколко района на Източна Гута са събрани доведени от други райони жени, деца и старци, на които предстои да изобразяват жертви на химическо оръжие. Там вече се намират активисти на „белите каски” и снимачни екипи с апаратура за спътникова видеотранслация”, каза той.
Герасимов напомни, че в освободения от терористите Афтрис е открита лаборатория за производство на химическо оръжие.
След провокацията САЩ имат намерение да обвинят в използване на химическо оръжие правителствените войски на Сирия. „Като ответна мярка Вашингтон планира да нанесе ракетно-бомбен удар по правителствените квартали на Дамаск”, каза Герасимов.
Ответните мерки
Руското Министерство на отбраната е готово да предприеме ответни мерки за въздействие, ако има заплаха за руските военнослужещи, заяви началникът на Генералния щаб.
„В същото време в Дамаск в учрежденията и на обекти на сирийското Министерство на отбраната се намират руски военни съветници, представители на Центъра за примирение на враждуващите страни и военнослужещи от военната полиция. Ако възникне опасност за живота на нашите военнослужещи Въоръжените сили на Руската федерация ще предприемат ответни мерки за въздействие както по ракетите, така и по носителите, които ще бъдат използвани”, заяви армейски генерал Герасимов.
Според него мероприятията за по-нататъшното нормализиране на обстановката около сирийската столица продължават.
По-рано беше съобщено, че незаконни въоръжени формирования водят минохвъргачни обстрели не само по позициите на сирийските правителствени войски, но и по жилищни райони на Дамаск и неговите предградия.
Извеждането на терористи и мирни жители
Герасимов съобщи, че се планира по договореност с антиправителствените сили извеждане на повече от хиляда бандити и мирни жители от Източна Гута. От началото на действие на резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН от 24 февруари тази година по създадения от Русия хуманитарен коридор са изведени 145 мирни граждани и 13 представители на въоръжената опозиция. В нощта срещу вторник са изведени 76 души. Така, въпреки всички опити на терористите да провалят мирните инициативи, обстановката в предградието на


Дамаск е с тенденция към стабилизиране.
Според Валерий Герасимов в Източна Гута обстановката е най-напрегната. Терористите и т. нар. умерена опозиция, присъединила се към тях, използват мирните жители като жив щит.
„Като контрапункт на подобни действия са протестните акции на населението в Източна Гута, на което под заплаха от смърт се забранява да напуска района”, каза Герасимов.
В понеделник при разгонване на демонстрация в пункта Хамурия терористите разстреляха четирима и раниха още десетима души, в населения пункт Кафр Батна бяха убити петима и ранени 12 мирни граждани, добави началникът на руския Генерален щаб.
Източник:''Svodka.start.bg''; http://www.rusiadnes.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker