_Бъдещето на Меркел зависи и от сделка с България

Pan.bg 21 юни 2018 | 12:15 views (614) commentaries(1)
img Развръзката в острия конфликт между канцлерa и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отложена


Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на проблема с имигрантите, нейното правителство най-вероятно ще се разпадне. Така бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от възможността да се договори с България, пише Никита Жолквер в „Дойче Веле“ (Deutsche Welle).
Развръзката в острия конфликт между канцлерa и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отложена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от предстоящата на 28-29 юни среща на върха на ЕС преди да предприеме едностранни мерки за ограничаване на имигрантския поток в Германия.
Спорът между лидерите на две от трите партии в управляващата коалиция – Меркел оглавява Християндемократическия съюз (ХДС), а Зеехофер – Християнсоциалния съюз (ХСС) – се разгоря заради това, че министърът възнамерява за затвори германските граници за имигрантите без документи или за вече регистрираните в някоя друга страна от ЕС. Меркел смята, че тази мярка противоречи на европейските норми за предоставянето на убежище и на германското законодателство, а освен това, е несправедлива по отношение на такива държави, като Гърция и Италия.
Ултиматумът на министър Зеехофер
В края на миналата седмица Зеехофер заплаши, че още този понеделник, 18 юни, ще се възползва от пълномощията си на министър на вътрешните работи и еднолично ще нареди Германия да не пуска имигранти без паспорти или с регистрация от други държави в ЕС
Меркел предложи да се почака до срещата на върха на ЕС. Тя се надява да убеди партньорите в необходимостта да намерят общо решение за проблема. Освен това обещава в кулоарите на тази среща да договори с България и другите гранични държави двустранни споразумения, които да осигурят правната основа за забраната за пресичане на германската граница от „транзитните“ мигранти.
Зеехофер се съгласи да почака. Но при едно условие: той незабавно ще се разпореди да не бъдат пускани в Германия имигрантите, които веднъж са получили отказ за убежище от германските власти, били са изгонени от страната и са получили забрана за повторно влизане. Меркел се съгласи. За нея беше пълна изненада, че такива бежанци „нон грата“ повторно влизат в страната.
Дори при наличието на забрана за влизане в Германия те имат възможност да я заобиколят, като се възползват
от правото си на границата още веднъж да подадат молба за даване на убежище.
Така в страната не пускат само тези имигранти, които не са подали молба за убежище, посочи Щефен Зайберт говорител на канцлера.
Ултиматумът на Меркел
Ръководните органи на ХДС също заседаваха този понеделник. И Меркел даде заключителна пресконференция. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите, питащи я за вариантите за по-нататъшно развитие на събитията, тя отказа да отговаря.
Едновременно с това Меркел даде ясно да се разбере, че основните направления на вътрешната и външната политика са прерогатив на канцлера. Тя няма никакво намерение да преотстъпва на когото и да било своите върховни пълномощия, подчертавайки, че никакъв автоматизъм – т.е. неизбежно затваряне на границите в случай на неудовлетворителен изход на срещата или нейните двустранни преговори с лидерите на останалите държави от ЕС – не може да има.
Само че ако някой от двамата – канцлерът или вътрешният министър, не отстъпи, управляващата коалиция в Германия ще се разпадне след по-малко от 100 дни на власт.


Източник:''Vesti.bg''; DW Редактор: Николай Киров
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Щукар 21 юни 2018, 14:32
   
  3
   
  0

  Когато канцлерът е тя,означава ,че канцлерът е джендър. А сделката с Бългерията ще бъде ,да ни направят лагер за хилядите мигранти,от които Германия трябва да се изчисти. Както вече се изчисти от смърдящите, стари коли и негодните ,изкуствени "храни",които в "Лидъл" и в "Кауфланд" -Бългерия са 2-3 пъти по-скъпи отколкото в Германия.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker