Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

Pan.bg 21 юни 2018 | 12:29 views (407) commentaries(0)
img Франция днес заяви, че подкрепя българското предложение за нова политика за бежанците

Снимка:Източник: ЕПА/БГНЕС


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща по въпроса с миграцията, на която покани в Брюксел Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.
Държавите ще обсъждат даването на убежище и други аспекти на миграцията.
Спешната среща е насрочена за 24 юни, като дискусията ще бъде четири дни преди срещата на върха, а имиграцията ще е основна тема.
Ако бяхме по-обединени и по-отговорни, и бяхме намерили начин да постигнем консенсус по този наистина много чувствителен въпрос още преди две години, нямаше да видим всички последици и растящото напрежение в редица европейски държави и някои от резултатите на европейските избори. Темата за миграцията се превърна в централна във вътрешната политика на всяка от държавите, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева пред български журналисти в Брюксел днес.
Захариева участва в 35-ото заседание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Европейския съюз. Срещата се проведе в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.
Захариева бе изслушана от депутатите като председател на Съвета на ЕС.
Оценяваме, че предвид ескалиращото напрежение с мигрантската криза, чухме много ясно от премиера на Франция, че подкрепя предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за решаването на многогодишния спор и за намиране на обща, нова политика за убежището, посочи тя.
Думите й идват вследствие на изразената днес подкрепа от страна френският премиер Едуар Филип по повод предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за промени в правилата за миграцията и предоставянето на убежище. Той коментира този въпрос на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Захариева отбеляза още усилията на българското председателство да предложи конструктивен подход, който да доведе до това, че да не се налага години наред да се търси отговор на въпроса дали има криза с миграцията. Ако още 2012 г. имахме изменението на регламента от Дъблин, щеше да бъде ясно, че има и наближава криза, и още 2013 г. щяхме да постигнем споразумението, което беше сключено през 2016 г. между ЕС и Турция, заяви вицепремиерът.
Вицепремиерът изрази надеждата на срещата, свикана от председателя на Европейската комисия в неделя, да се намери начин въпросът да стигне до


решение до края на българското председателство.
Шведският премиер Стефан Льовен не изключи възможността страната му да подкрепи на предстоящата среща на върха идеята за създаване извън територията на съюза на лагери за поели към Европа бежанци.
"Всичко изцяло зависи от това как и в каква форма ще се организират" подобни лагери. Приемът в тях "трябва да се основава на човешкото достойнство", каза шведският премиер в интервю за националната информационна агенция ТТ.
Според Льовен приемът на бежанците трябва да бъде организиран в сътрудничество с ООН.


Източник:''Vesti.bg''; По материали на БТА Редактор: Жанета Нейкова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker