Историческа сделка: ЕС и Япония със споразумение за свободна търговия

Pan.bg 18 юли 2018 | 09:35 views (250) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР КРАСИМИР БЕЛЧЕВ

ЕС и Япония подписаха „историческо“ споразумение за свободна търговия, което ще създаде един от най-големите икономически блокове в света. Според оценките пактът ще обхване близо една трета от световната икономика и над 600 милиона души.
Споразумението идва в момент, когато светът е на прага на първата си глобална световна война, след като САЩ от защитник на свободната търговия, завиха по посока протекционизма и започнаха да налагат мита. Според подписания документ Япония ще отмени митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително млечните продукти, виното и свинското месо. Европа на свой ред премахва тарифи за 99 процента от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова техника. По данни на Брюксел митата костват на бизнеса близо 1 милиард евро годишно. Споразумението е с ясното послание, че ЕС и Япония застават заедно срещу протекционизма, заяви председателят на ЕС Доналд Туск.

Доналд Туск – председател на ЕС:

„Отношенията между Япония и ЕС никога не са били по-силни. Макар и да са отдалечени географски, никога не сме били толкова близо икономически и политически. Ние твърдо вярваме, в искреността, сътрудничеството, установените правила в световния ред и свободната търговия.“

Според редица анализатори и икономисти износът на селскостопански продукти от ЕС се очаква да бъде подсилен от това Споразумение за икономическо партньорство. Отстъпките на Япония в селскостопанския сектор се очаква да нанесат удар за американските фермери, които отдавна се надяваха да се възползват от отваряне на японския пазар, посочват експерти.
За да влезе в сила споразумението трябва да бъде ратифицирано от ЕС, но това може да стане най-рано през март догодина, когато официално се очаква да приключи процеса по излизането на Великобритания от ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker