Индия стартира най-голямата система за здравно осигуряване в света

Pan.bg 23 сеп 2018 | 14:06 views (810) commentaries(1)
img
news.bg


Индия стартира най-голямата система за здравно осигуряване в света, която според премиера Нарендра Моди ще осигури 500 милиона бедни индийци, информира АП.

Програмата, наречена "Модикеър", обещава здравна осигуровка от 6 900 долара на всяко бедно семейство за лечение на тежки заболявания.

Схемата се очаква да струва на централното правителство и на 29-те щатски власти 1,6 милиарда долара на година. Финансирането ще бъде увеличено постепенно в съответствие с търсенето.

Моди представи медицински карти при стартирането на програмата в столицата Ранчи на щата Джаркханд, наричайки го исторически ден за Индия.

Той определи схемата като "голяма стъпка към предоставяне на добро качество и достъпна здравна грижа за бедните в Индия". Повече от 100 милиона семейства ще получат помощ.

Претовареното обществено здраве в Индия среща сериозен недостиг на болници и лекари. Повечето хора използват частни клиники и болници, ако могат да си позволят. Но частна консултация струва около 13-14 долара при положение, че милиони индийци живеят с под 2 долара на ден.

Повече от 60% от разходите на семейство отиват за лекарства и здравна грижа, показват данни на правителството.

Експерти приветстват новата програма, но подчертават, че трябва да включва основна всекидневна здравна грижа вместо вторична и третична здравна грижа при по-сериозни и хронични заболявания.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  социопат 23 сеп 2018, 14:59
   
  5
   
  0

  Айдееееее,и Индия ни изпревари яко в здравеопазването. За 6900 долара на семейство в Бългерията бедна и изостанала можем само да мечтаем. "Експерти приветстват новата програма, но подчертават, че трябва да включва основна всекидневна здравна грижа вместо вторична и третична здравна грижа при по-сериозни и хронични заболявания." Индийците мислят за гражданите си,а нашите "експерти" гледат как да грабят парите на хората в здраве опазването. Парите,плащани за здравна осигуровка трябва да отиват в индивидуална сметка на вложителя,а не в общия кюп. Както е на запад.С автозастраховките също трябва да е така,а не парите да изчезват яко дим! От Индия трябва да се учим вече,а не от еврогейския съюз. От Индия. Щото имаме бедняци,като техните бедняци.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker