Хора в нужда или престъпници? Унгария остави бездомниците извън закона

Pan.bg 16 окт 2018 | 12:43 views (480) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АТИНА ПАШОВА

Нови правила в Унгария. Да живееш и спиш на улицата вече е незаконно и всички нарушители ще бъдат арестувани, предвиждат последните законодателни промени. Решението на Будапеща разгневи редица правозащитни организации. ООН заклейми мерките като особено жестоки и в разрез с международните правила за защита на човешките права.

Унгария ще вкарва в затвора бездомниците, които спят на обществени места. Разпоредбата за това беше приета през лятото, но влиза в сила едва сега и фактически оставя извън закона хората, живеещи на улицата. Да дадем на полицията правомощия да отвежда нарушителите е в интерес на цялото общество, бездомните трябва да получат повече подкрепа, а не повече права, обосноваха решението си от правителството в Будапеща

Не така смятат организациите за защита на човешките права. Според тях предвидените мерки няма да решат проблема със спящите по улицата хора. Бездомниците в Будапеща са повече от 30 хиляди, за тях обаче има осигурени едва 11 хиляди места в социалните центрове, твърдят активистите.

Вера Ковач – член на асоциация „От улица до дом“:

„Все още нямаме яснота какво ще се случи с животните на бездомните, например кучетата. Не знаем и какво ще се случи с хората, ако няма достатъчно места в приютите. Къде могат да се подслонят?“

Золтан Акнай – директор на фондация „Подслон“:

„Много от хората са със зависимости или психиатрични заболявания. Настоящите условия в центровете не могат да им осигурят адекватна помощ заради липсата на специалисти.“

От кабинета на премиера Виктор Орбан уверяват, че подобни проблеми на дневен ред няма, а за помощ за хората без подслон са отпуснати повече от 32 млн. долара.

Съвсем различно е отношението към бездомните в Париж. Местните власти обявиха, че ще отворят сградата на кметството и ще осигурят подслон и храна за нуждаещите се през студените месеци, като предимство ще имат жените. Районните кметства във френската столица също се включват в инициативата. В Париж са необходими повече от 3 хиляди места за настаняване, сочи статистиката. Кметът на града Ан Идалго се ангажира до края на годината да осигури поне половината от тях.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Щукар 16 окт 2018, 13:39
   
  2
   
  1

  В Бългерията нещастна ограбена и изостанала е бездомниците спят по пейките в парковете и по улиците,тук-таме по гари и автогари. Но тях никой не ги прибира и не настанява в приюти. Срещам ги как ровят по кофите за отпадъци.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker