Границата между Русия и САЩ! Най-близкото разстояние между двете суперсили е 3 800 метра

Pan.bg 17 ное 2018 | 20:05 views (1344) commentaries(3)
img
pochivka.blitz.bg


Островите Голям и Малък Диомид са един срещу друг, но часовата им разлика е 23 часа

Островите Диомид са разположени в Беринговия проток, между Аляска и Чукотка. Малък Диомид, или островът на Крузенщерн принадлежи на Съединените Американски Щати. Голям Диомид принадлежи на Русия и сред руснаците е по-известен като остров Ратманов.

Тези острови били открити през 1640 г. от руския изследовател и пътешественик Семьон Дежневий.

Семьон бил първият европеец, който открил пролива между Амрика и Азия. Този пролив получил името Берингов, именно там и са разположени тези два уникални острова.

Своето название протокът получава след като осемдесет години след първоначалното му откриване, той бил "преоткрит" от датчанина Витус Беринг на 16 август 1728 г. В руския православен календар този ден е бил на мъченика Диомид, оттук идва и името на островите.

Разстоянието между двата острова е всичко на всичко 3 километра и 800 метра. Иначе островите са разделени не само от протока, но и от часовата разлика, която е различна за Руската федерация и САЩ.

Въпреки нищожното растояние, часовата разлика между Голям и Малък Диомид е 23 часа. Получава се така заради това, че оттук преминава меридианът, при който се сменя датата. Заради това свое уникално разположение двата острова имат и своите втори имена - остров Утре и остров Вчера.

Когато през 1867 г. Аляска станала собственост на Съединените Щати, то по договора, Малък Диомид също влязъл в тяхната територия. В същото време бил съставен и договор, според който местните жители можели по всяко време съвършено спокойно, без никакви пречки да си ходят взаимно на гости.

По време на Втората световна война Голям Диомид е бил превърнат във военна база и всичките местни жители били евакуирани. Днес населението на острова всъщност се състои от военните от пограничната застава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ГЕРБ Е МАФИЯ 17 ное 2018, 20:34
   
  14
   
  2

  АЛЯСКА Е РУСКА!

 2. #2
  Емо 17 ное 2018, 22:11
   
  13
   
  3

  Ѝ това , че ГЕРБ е мафия е вярно ѝ това, че Аляска е руска е вярно . Само дето са направили огрооолмна глупост , че са я продали за 250 млн. Жалко

 3. #3
  шофиьор на самальот 18 ное 2018, 14:31
   
  1
   
  1

  КРАСУХА — Село в Псковска област, изгорено през м.ноември 1943 г. от немско - фашистските окупатори., Всички жители (280 човека) са били унищожени. Красуха се нарича още растението белладона.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker