Изоставените от САЩ кюрди се обърнаха за помощ към Русия

Pan.bg 11 яну 2019 | 15:41 views (842) commentaries(4)
img fakti.bg


Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия

Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат. Това пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro, цитиран от агенция "Фокус".

Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.

По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост.

„Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана. Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“– съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важна роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.


Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба. Кюрдите се надяват, че разпускането на Сирийските демократични сили няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Стойо 11 яну 2019, 16:44
   
  13
   
  1

  САЩ съвсем се оакаха в Сирия! Май вече никой не ги иска там.

 2. #2
  обектив 11 яну 2019, 18:31
   
  1
   
  7

  Непредсказуемият циклофреник Тръмп непрекъснато показва, че няма концепция по нито един външно политически аспект на политиката на Щатите! На президента след него ще му трябват три мандата за да минимизира щетите, които Тръмп нанесе!

 3. #3
  юс юс юс юр брейн 11 яну 2019, 22:07
   
  3
   
  1

  То щото предните двама-трима некадърници имаха концепция. Още по тяхно време са затънали навсякъде - Афганистан, Сирия, Ирак, Украйна. Последната им е най-големия успех срещу Русия, но не получиха черешката на тортата - Крим и марионетките им там са напълно невменяеми. Украйна я чака разпад. Щатите все още се държат там където са стъпили поради голямата инерция на икономическата (главно финансова) и военната мощ, която притежават. Така че Тръмп на фона на останалите не е по-зле.

 4. #4
  Geocom 11 яну 2019, 22:36
   
  3
   
  1

  Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск

  САЩ са такива "съюзници" - хубаво е сега ние да си вземем поука. Кюрдите докато имаха преди предложение от руснаците и Асад да се присъединят към тях и тогава можеха да договорят поне автономия се подлъгаха на обещанията на американците и им помогнаха да си направят бази източно от Ефрат. Сега са прелъстени и изоставени и нямат да имат никакви козове да преговарят.

  Да бяха питали виетнамците какви съюзници са.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker