Кремъл иска да привлече в Русия милиони нови жители

Pan.bg 14 мар 2019 | 10:54 views (563) commentaries(5)
img
dnes.dir.bg


Целта е амбициозна - населението да нарасне с 5 до 10 милиона

Кремъл е формирал институционална инфраструктура, чрез която да подсигури преселването в Русия на възможно повече хора от съседни държави, пише "Комерсант".

Целта е амбициозна - населението на Русия да нарасне с 5 до 10 милиона нови жители. Като донори се разглеждат страни с висока концентрация на рускоезично население - Украйна, Казахстан, Узбекистан и Молдова, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Работната група, реализираща тази концепция, включва 24 души - служители от министерства, ведомства и депутати от Държавната дума. Оглавява я Максим Травников, шеф на управлението по осигуряване на конституционните права на гражданите в администрацията на президента Владимир Путин.

Според един от членовете на групата създаването й приключва дейността за оформяне на структурите, необходими за мащабна дейност в сферата на миграцията. А утвърдената от Путин миналата есен Концепция за миграционна политика "е идеологическата база" за осъществяването й, коментира той.

Президентът Путин е поставил и задачата да се акцентира върху темата за миграцията - напоследък той често говори за демографската криза в Русия, изтъква, че трябва да бъдат създадени всички условия за преселване в Русия на нашите сънародници, пише вестникът.

Още през май Държавната дума предвижда да одобри и други законодателни инициативи, засягащи въпроси на гражданството и заселването в Русия. По думите на Сергей Гаврилов, оглавяващ парламентарната комисия за развитие на гражданското общество, поправките ще засегнат десетки хиляди души, получили паспорти "по различни схеми, с грешни или изопачени данни".

Някои от тези хора са получавали според него руски паспорти в различни държави от ОНД, без да се проверяват основанията за получаване на руско гражданство. "Често пъти паспортите на тези хора се изземат и те се озовават в трудно положение. Подготвените поправки са хуманитарна операция, която ще даде възможност за приключване на въпроса", обяснява депутатът.

Руските власти никога не са посочвали официално колко души общо биха желали да привлекат в страната. Според източници на "Комерсант" обаче, за да се компенсира естественият отрицателен прираст, са необходими около 300 000 души годишно. А в идеалния случай властите трябва да си поставят за цел осигуряването на 5-10 милиона нови жители.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  полковникът 14 мар 2019, 11:16
   
  5
   
  5

  Да отворят границата с Китай и ще решат проблема с усвояването на Далечния изток и Сибир.

 2. #2
  Geocom 14 мар 2019, 17:24
   
  6
   
  5

  Отговор на коментар: #1

  По-добре китайци от разни чалмосани и черни които ни натрапват в Европа и България.

 3. #3
  убиец на тролове 14 мар 2019, 19:56
   
  4
   
  7

  Отговор на коментар: #2

  аре пеераст чемодан-вокзал-на майка ти путката в масквабад

 4. #4
  Geocom 14 мар 2019, 20:49
   
  5
   
  1

  Отговор на коментар: #3

  Що ти предпочиташ черни и рязани ли.

 5. #5
  жщъэ 15 мар 2019, 18:47
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #4

  не ти ги предпочиташ хуйовете
  два фостата и три в газа

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker