Русия: Ударите в Югославия са позор за НАТО!

Pan.bg 23 мар 2019 | 18:39 views (672) commentaries(6)
img fakti.bg


Агресията ще остави позорно петно за алианса

Бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия, започнали на 24 март 1999 г. и продължили 78 дни, са акт на агресия, който завинаги ще остави позорно петно за алианса, обяви руското външно министерство в съобщение, цитирано от ТАСС.

Министерството отбеляза, че с тези нападения са били нарушени основните принципи на международното право, както и международните задължения на държавите-членки на НАТО.

В съобщението се припомня, че при бомбардировките са загинали 2 хиляди цивилни, сред които най-малко 89 деца, при което сред жертвите е имало и немалко косовски албанци, с чието "спасение" се е нагърбил алиансът. Освен това са били разрушени хиляди цивилни обекти, а в резултат на прилагането на боеприпаси с обеднен уран са били заразени почвата и водата в много региони, което е довело до увеличаване на онкологичните заболявания.

"В резултат на нападенията над Югославия преди 20 години НАТО подкопа механизмите, осигуряващи мир и сигурност в Европа. При това косовският проблем не беше решен - напротив, Косово остава главен източник на нестабилността и кризисните ситуации на Балканите", се казва в съобщението на руското министерство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  И едното и другото 23 мар 2019, 19:04
   
  1
   
  11

  Ударите против народа на Югославия са позор за НАТО! Но и подкрепата на сръбската политика и на самата Югославия също е позор! А в Сребреница те показаха на какво са способни!

 2. #2
  юс юс юс юр брейн 23 мар 2019, 20:21
   
  8
   
  1

  Само едното дядо попе и така до сега - Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Украйна, Йемен, Венецуела:

  „Нашата цел бе да противопоставим републиките и те да се отцепят от Югославия. Трябваше да нарочим кой да е виновен за войната и насилието и бе решено това да бъде Сърбия, тъй като тя в голяма степен се отъждествяваше с Югославия“, откровен е бившият агент на ЦРУ Робърт Байер. Той е служил през 90-те години на Балканите и разказва, че американското разузнаване съзнателно е провокирало противоборстващите страни.
  По думите му, ЦРУ е замесено в падането на Югославия и са хвърляни милиони, за разбиване на федерацията.

  „Когато през януари 1991 година пристигнах в Сараево, задачата ми беше да пусна невярната информация, че сръбски терорист ще атакува града. Целта ми беше да всея паника и това и правех“, твърди Робърт Байер.
  По думите на Байер, той и колегите му са получили милиони долари, за да влияят на политиците и да предизвикат разпадането на Югославия.
  „Подкупвахме лидерите и политиците, които бяха най-мразени между хората“, споделя Байер. Той също така твърди, че ЦРУ стои до немалка степен и зад случилото се в Сребреница.По думите му, американски сенатор е предупредил, че селото, ще бъде на първите страници на световните медии месеци наред. И то още преди да гръмне първата пушка.
  „Дори ни казаха, че можем да осъществим веднага контакт с медиите по въпроса“, спомня си бившия агент на ЦРУ.
  На 12 януари 1991 година, Байер заедно с още трима агенти има за цел да всява паника в Сараево. След края на операцията там, заминава за Словения—държава, която вече е узряла да бъде независима. „Получихме над 1 милион долара, за да финансираме неправителствени организации, съюзи, опозиционни партии и дори отделни политици. Целта беше една–не толкова независимост за Словения, колкото да предизвикаме разпадането на Югославия“, разказва той за тайната история на Балканите.
  Кой има полза от всичко това? Най-вече бизнесът. По думите на бившия агент на ЦРУ, тези, които са предизвикали войната в Югославия, днес са собственици на компании и използват природните и други ресурси на страните от бившата федерация.

 3. #3
  Bombe 23 мар 2019, 21:14
   
  4
   
  1

  НАТО е отбранителен съюз който винаги се отбранява дори когато напада. Сърбите не трябваше да се отбраняват. като се отбраняваш ,означава че нападаш другия за да се предпазиш ?

 4. #4
  Все пак 24 мар 2019, 13:34
   
  1
   
  2

  имали тука хора, които одобряват македонизацията на българите в македонско...... Явно има!

 5. #5
  T-14 Армата 24 мар 2019, 17:25
   
  5
   
  1

  Едното няма нищо общо с другото - полза за нас, като държава от тая война - няма. Само разрушените мостове и комуникации, ни струваха по различни оценки до 2 млрд. дол. загуби от търговия.

  Отделно, че не е нормално да се радваш на удари по цивилни и ръсене на обеднен уран.

  За политическите последици с прецедента Косово, да не отваряме приказка.

 6. #6
  панцерфауст 25 мар 2019, 09:12
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  сармата ща навия и нарежа на парчета!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker