Алжир на ръба на военен преврат

Pan.bg 26 мар 2019 | 21:03 views (371) commentaries(0)
img fakti.bg


Армията поиска президентът Бутефлика да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си

Началникът на щаба на алжирската армия поиска да бъде задействана предвидена в конституцията процедура, при която президентът "поради сериозно и трайно заболяване е в пълна невъзможност да изпълнява функциите си", предаде AFP. При това положение председателят на горната камара на алжирския парламент Абделкадер Бенсалах става служебен държавен глава за поне 45 дни.

След прекаран през 2013 г. инсулт, президентът Абделазиз Бутефлика е с разклатено здраве. От един месец той е изправен пред безпрецедентно обществено недоволство от идването си на власт през 1999 г.

"Решението за изход от кризата е член 102 от конституцията'', заяви генерал Ахмед Салах в реч, предавана по националната телевизия.

"Става необходимо, дори наложително, да се приеме решение за излизане от кризата, което отговаря на законните искания на алжирския народ, гарантира спазване на разпоредбите на конституцията и поддържане на суверенитета на държавата", заяви генерал Салах, който е верен на Бутефлика.

Член 102 от алжирската конституция предвижда, че парламентът по предложение на Конституционния съвет обявява с мнозинство от две трети, че президентът не е в състояние да изпълнява функциите си поради сериозно и продължително заболяване. Председателят на Съвета на нацията (горната камара на парламента) поема временно функциите за срок от 45 дни. Ако до края на този период ситуацията не се е променила, се обявява овакантяване на поста. Временното управление може да продължи най-много 90 дни, през които се организират предсрочни президентски избори.

70-годишният председател на Конституционния съвет Тайеб Белаиз, който трябва да свика този орган, за да предложи прилагането на член 102, е съратник на държавния глава и един от съветниците му.

Генерал Салах е една от най-влиятелните фигури в Алжир и днешното му изявление може да проправи пътя към отстраняване на президента Бутефлика.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker