Руският призрак от XX век

Pan.bg 21 апр 2019 | 00:35 views (454) commentaries(2)
img
standartnews.com/


Накъде се е запътила Русия: Към космическите програми за бъдещето или към тъмните сенки в миналото? Отговорите от Кремъл не са еднозначни. Защото докато днес руските учени празнуваха 48-годишнина от пускането на първата в света орбитална станция "Салют" и изчисляваха последиците от преминалия на опасно близо разстояние до Земята (219 000 километра) астероид GC6, политиците се върнаха 100 години назад.

Председателят на Съвета за правата на човека към президента Путин Михаил Федотов разпали обществените страсти като заяви, че отдавна е дошло времето мавзолея на Ленин да се превърне в истински музей, защото сградата е от най-значимите архитектурни постижения за миналия век. Изказването на президентския човек идва в навечерието на рождения на ден на лидера на болшевиките. В понеделник се навършват 149 години от рождението на теоретика - марксист, който през 1917 година взе властта в Русия и направи първото съветско правителство. След смъртта на Ленин тялото бе балсамирано и положено в мавзолей на Червения площад, където се намира и днес. Часовете за посетители обаче са силно редуцирани през последните години.

Новата идея – музей, а не мавзолей, не е ясно доколко ще заплени чужденците. Но вече налива масло в дискусията дали не е време за погребение на комунистическия вожд. Предложението на Фидотов съвсем очаквано накара руските комунисти моментално да настръхнат и да припомнят историческата му роля. Но докато те се опитват да възвърнат култа към Ленин, само преди дни стана ясно, че руснаците са издигнали на пиедестал неговия наследник.

60% харесват Сталин, това е исторически рекорд за всички времена след неговото управление, стана ясно от публикувана в началото на седмицата анкета. Само за последните 10 години одобрението към личността му се е покачила с близо 16 пункта.

Веднага се завъртяха различни версии за неосталинизма в Русия. Преобладаващата е, че съвременните руснаци изцяло са подвласти на прагматичния 21-ви век и са загърбили емоционалния 20-ти. Днес те оценят факта, че Сталин е спасил страната им през Великата Отечествена война. И са на мнение, че всяка голяма победа има своята голяма историческа цена (жертви на режима).

Коментарите в социалните мрежи след това изследване бяха толкова многобройни и поляризирани, че само за дни Русия като че ли
се върна десетилетия назад. В годините на студената война.

Много аргументи за историческо високото одобрение към Сталин изказаха политолози, които виждат сходство в епохата тогава и сега по отношение на външния враг. Според тях успехите на правителството и по време на социализма били достигнати "не благодарение на обстоятелствата, а въпреки тях". И срещу младата съветска република също били въведени "жестоки международни санкции".

Очаква ни интересен День победы.
Копирано от standartnews.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ком 21 апр 2019, 01:54
   
  9
   
  0

  Външният враг и преди за СССР и сега за Русия са ТЕ-глобалистите либерали, англоамер.аврейски финансов елит наречен Финансов интернационал.Техен полит.проект е бил и Хитлер.Антиглобалиста Сталин не е долюбван от юдейохристиянския Запад в частност Европа (по Стив Банън) защото успя за около20 г.да създаде образоват .система,научни,инжинерни и ср. тех. кадри,индустрия и икономика със своя банка ,валута и прословута червена лихва и успя да се противопостави на обединена от Хитлер Европа с обединените народи на СССР сами до откриването на прословутия Втори Фронт.

 2. #2
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ! 21 апр 2019, 08:39
   
  8
   
  0

  НЕ ОБИЧАМ МНОГО ДЖУГАШВИЛИ,ЗАРАДИ МОСКОВСКИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ ,КОЙТО НИ НАЛОЖИ НАСИЛА,
  НО КАТО ГЛЕДАМ ЩО ЗА НАРОД СМЕ ,
  (45г. Соц + 30г. Преход) ,СЕ ПИТАМ:

  -А ДАЛИ ,АКО НЕ БЕШЕ СЕ СЛУЧИЛ ТОЗИ КОМУНИЗЪМ У НАС ЩЯХМЕ ДНЕС НАИСТИНА ДА СМЕ ПО-ДОБРЕ???!?

  А ПОСЛЕ СИ ОТГОВАРЯМ САМ:

  -БОКЛУЦИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЯХА ДА СА СИ ДОБРЕ(костовци,борисовци, курнелия- и $Д$арка ,а после Лидер на Б$-ПАРИТ€),
  КАКТО СЕ КАЗВА -КОЙТО ГО МОЖЕ ,ГО МОЖЕ!

  -А МОЖЕШЕ ДА СМЕ С ПО-ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ ГЪРЦИТЕ....?!?!?!
  -КОЙ ЗНАЕ,А МОЖЕШЕ ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРСКО ЧУДО,ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ КАТО ИТАЛИАНЦИТЕ...!?!?!

  -А МОЖЕШЕ ДА ИМИГРИРАМ В ЕВРОПА..!??!?!

  НО ЗА МНОГО НЕЩА Е БИЛ ПРАВ ТОВАРИЩ СТАЛИН:


  Нито крачка назад!
  Ни шагу назад!
  — Указ №227 за отбраната на Сталинград, 28 юли 1942 г.

  Кадрите решават всичко.
  Кадры решают всё.

  Незаменими хора няма.

  Слънцето ще изгрее и на нашата улица!
  Будет и на нашей улице праздник!

  Животът стана по-весел, живее се по-весело…
  Жить стало лучше, жить стало весёлей.
  — из реч на Сталин на конференция на стахановци, 17 ноември 1935 г.

  Нашето условие е едно: опозицията трябва да се разоръжи изцяло и напълно — и в идейно, и в организационно отношение.

  За възпитанието на децата е най-важно колко пари им се дават.
  В воспитании детей главное — учет их денежных средств.

  Проверката е висша форма на доверие.

  Колко дивизии има папата?

  Радостта е най-отличителната страна на Съветския съюз.

  Нашата политика за мир и сигурност е същевременно и политика за подготовка за война. Няма отбрана без нападение. Армията трябва да бъде обучавана в духа на нападението. Ние трябва да сме готови за война…
  — откъс от речта на Сталин от 5 май 1940 г.

  Ако има нефт, ще го има и Байбаков. Ако няма нефт, няма да го има и Байбаков
  — по това време Байбаков е ръководител на нефтената промишленост

  Нашето дело е право, врагът ще бъде разбит, победата ще бъде наша!
  Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!
  — всъщност тези думи за пръв път са произнесени от Молотов в 12 ч. на 22 юни 1941 г., а Сталин ги повтаря по радиото на 3 юли 1941 г.:
  ЦЕЛИЯТ ОТКЪС:
  …Всички народи в нашата страна, всички най-добри хора в Европа, Америка и Азия, накрая и всички най-добри хора в Германия… ще видят, че нашето дело е справедливо, че врагът ще бъде разбит, че ние сме длъжни да победим!
  ВЕСЬ ОТРЫВОК:
  …Все народы нашей страны, все лучшие люди Европы, Америки и Азии, наконец, все лучшие люди Германии… видят, что наше дело правое, что враг будет разбит, что мы должны победить!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker