310-километров кабел под Средиземно море ще доставя ток от Египет до Европа

Pan.bg 24 май 2019 | 06:46 views (324) commentaries(1)
img
banker.bg


Египет е подписал споразумение с кипърска фирма да постави 310-километров кабел под Средиземно море, за да изнася електроенергия в Европа, съобщиха от компанията, цитирани от Arab News.

Базираната в Никозия EuroAfrica описва сделката, на стойност приблизително 2 милиарда евро, като "забележителна". "Кипър сега се превръща в главен център за пренос на електроенергия от Африка в Европа", заяви председателят на компанията Йоанис Касулидес.Предполага се, че проектът ще отнеме 36 месеца за изпълнение от началото на строителството, като най-ниската точка е 3 000 метра под морското равнище.

Във Фаза 1 междусистемният електропровод ще е с капацитет от 1000 MW, който може да бъде подобрен до 2000 MW на по-късен етап. "Националната електрическа мрежа на Египет ще бъде свързана с европейската електроенергийна система чрез Кипър и ще допринесе за енергийната сигурност", каза Касулидес. След кризите в Крим и Източна Украйна ЕС се стреми да разработи алтернативни източници на енергия, за да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия.

През изминалата година газ започва да тече от четири големи нови полета край бреговете на Средиземно море в Египет, а производството вече е достатъчно за задоволяване на вътрешните нужди.

Най-гъсто населената страна в арабския свят сега се стреми да развие инфраструктурата, за да изнася новооткритото енергийно богатство, както втечнен природен газ, така и електричество. Египет също се стреми да внася газ от полета извън Кипър и Израел, за да увеличи рентабилността на новите съоръжения за втечняване и износ, които развива на средиземноморското крайбрежие.

През септември Египет подписа споразумение с Кипър за изграждане на подводен тръбопровод, който да изпомпва кипърския офшорен газ за Египет за преработка за износа в Европа. Плановете доведоха до по-близки източносредиземноморски връзки, като Кипър, Египет, Гърция и Израел провеждат редовни срещи на високо равнище.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Комодор 24 май 2019, 09:01
   
  3
   
  0

  Мдааааа,освен че ще внасяме скъп американски втечнен газ,ще внасяме и скъп ток от Египет. Щото не можем да си организираме страната. Отдавна АЕЦ "Белене" трябваше да е факт,а не платеното оборудване да е обвито с полиетилен. Арабите могат,ние не можем. Българска работа!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker