Русия показа своите оригинали на Пакта "Молотов-Рибентроп"

Pan.bg 01 юни 2019 | 15:33 views (1065) commentaries(3)
img
dnevnik.bg


Малко преди 80-та годишнина от избухването на Втората световна война Русия най-после публикува фотокопие на своите екземпляри на Договора за ненападение между СССР и Германия от 23 август 1939 г., известен като Пакта "Молотов-Рибентроп", както и секретните протоколи към него.

Броени дни след това - на 1 септември, избухва войната с нападението от Германия срещу Полша, а по-малко от месец след договора, на 17 септември 1939 г., от изток нахлува Червената армия. Независимата полска държава престава да съществува след обречена, но героична, съпротива.

В секретните протоколи СССР и нацитска Германия ясно обозначават точно по коя линия насред Полша преминават техните сфери на интереси и приблизително по нея страната е поделена до нападението на Хитлер срещу СССР от лятото на 1941 г. "Въпросът дали е от взаимен интерес евентуалното запазване на независимата полска държава и какви ще бъдат границите на тази държава може да бъде изяснен само в течение на последващото политическо развитие", пише в единия от секретните протоколи.

Малко преди това се очертават и границите на интереси във Финландия и трите палтийски републики, а в края - че в Югоизточна Европа Москва иска Бесарабия, а Германия заявява, че тази територия не я интересува.

Документите са на руски и немски език и носят подписите на външните министри на двете страни - Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп.

Досега историците познаваха само германските оригинали. Текстовете бяха публикувани през 90-те години с позоваване на архива на външното министрество, след като десетилетия наред СССР отричаше изобщо за съществуването им.

Сканираните оригинали бяха публикувани на 31 май на сайта на Фондация "Историческа памет" и са предоставени от Историко-документалния департамент на външното министерство на Русия. Сега от фондацията посочват, че фотокопията трябва да се цитират по изданието "Антигитлеровская коалиция — 1939: Формула провала. Сборник статей / Под общей ред. В.Ю. Крашенинниковой. М.: Кучково поле, 2019. С. 321 — 331.".

След съобщението отново се разгоряха спорове за това, че властите в Русия не само не облекчават достъпа до архивите, но и го правят още по-невъзможен. В началото на годината президентът Владимир Путин удължи до 2040 г. срока за секретност на стотици хиляди документи за Втората световна война и до 2050 г. за действията на НКВД.

Това е все едно император Николай Втори да беше
засекретил до 1911 г. архивите на Русия за войната срещу Наполеон от 1812 г., написа на 21 януари потребителят на "Туитър" с прякор "Ехидные твиты". По повод днешната публикация и по каква логика са показани точно тези документи живеещият в Израел Леонид Вахрамян посочва, че "в архивите лежат не само отговори, но и въпросите към тях; няма свободен достъп - няма и въпроси".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ком 01 юни 2019, 23:24
   
  5
   
  3

  Поне 2 лъжи.Много преди 17.09 Полската държава престава да съществува ,защото нямакой да е представлява-полското правителство бързо се евакуира в Лондон.Същата Полша ,която сключва подобен пакт с Хитлерова Германия подписан лично от Хитлер и Пилсудски,а в случая от външни министри.Благодарение на този пакт Полша се оземлява за сметка на свои съседи.Втората лъжа-след като войските на СССР навлизат в несъществуващите полски територии те заемат договорената по пакта линия включваща завзети по рано от Полша Руски територии.Накрая,не е вярно,че се е отричало наличието на тези документи.Премълчаваше се съдържанието на анексите към договора,както например не се публикуват секретните анекси към договора за член на НАТО.

 2. #2
  до №1 02 юни 2019, 19:06
   
  0
   
  2

  Хората са показали документ, който доказва че русия е агресор през ВСВ. Ти някакъв адвокат ли си им? - защитник на руската чест. Те са си засекретили документите за винаги за да не се разбере какви изроди са - ти ги защитавай!

 3. #3
  Неферни но лакоми 02 юни 2019, 22:22
   
  1
   
  0

  Ако се погледне какви територии е взел Сталин от Полша се вижда,че това са бивши руски теретории от Западна Украйна и Беларус завлядяни от поляците през полско-съветската война от 1920-21г.,тоест границата се връща на линиятя "Кързон" каквато е определена за граница на Полша от Антантата след края на Първата световна война. Шляхтите въобще не са невинни жертви - покрай мераците на Хитлер за Чехия поляците кльопват Тешинска област - над 805 кв.км. и 230 000 души население,тоест те са една нефелна,но лакома хиена.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker