Русия показа своите оригинали на Пакта "Молотов-Рибентроп"

Pan.bg 01 юни 2019 | 15:33 views (1211) commentaries(3)
img
dnevnik.bg


Малко преди 80-та годишнина от избухването на Втората световна война Русия най-после публикува фотокопие на своите екземпляри на Договора за ненападение между СССР и Германия от 23 август 1939 г., известен като Пакта "Молотов-Рибентроп", както и секретните протоколи към него.

Броени дни след това - на 1 септември, избухва войната с нападението от Германия срещу Полша, а по-малко от месец след договора, на 17 септември 1939 г., от изток нахлува Червената армия. Независимата полска държава престава да съществува след обречена, но героична, съпротива.

В секретните протоколи СССР и нацитска Германия ясно обозначават точно по коя линия насред Полша преминават техните сфери на интереси и приблизително по нея страната е поделена до нападението на Хитлер срещу СССР от лятото на 1941 г. "Въпросът дали е от взаимен интерес евентуалното запазване на независимата полска държава и какви ще бъдат границите на тази държава може да бъде изяснен само в течение на последващото политическо развитие", пише в единия от секретните протоколи.

Малко преди това се очертават и границите на интереси във Финландия и трите палтийски републики, а в края - че в Югоизточна Европа Москва иска Бесарабия, а Германия заявява, че тази територия не я интересува.

Документите са на руски и немски език и носят подписите на външните министри на двете страни - Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп.

Досега историците познаваха само германските оригинали. Текстовете бяха публикувани през 90-те години с позоваване на архива на външното министрество, след като десетилетия наред СССР отричаше изобщо за съществуването им.

Сканираните оригинали бяха публикувани на 31 май на сайта на Фондация "Историческа памет" и са предоставени от Историко-документалния департамент на външното министерство на Русия. Сега от фондацията посочват, че фотокопията трябва да се цитират по изданието "Антигитлеровская коалиция — 1939: Формула провала. Сборник статей / Под общей ред. В.Ю. Крашенинниковой. М.: Кучково поле, 2019. С. 321 — 331.".

След съобщението отново се разгоряха спорове за това, че властите в Русия не само не облекчават достъпа до архивите, но и го правят още по-невъзможен. В началото на годината президентът Владимир Путин удължи до 2040 г. срока за секретност на стотици хиляди документи за Втората световна война и до 2050 г. за действията на НКВД.

Това е все едно император Николай Втори да беше
засекретил до 1911 г. архивите на Русия за войната срещу Наполеон от 1812 г., написа на 21 януари потребителят на "Туитър" с прякор "Ехидные твиты". По повод днешната публикация и по каква логика са показани точно тези документи живеещият в Израел Леонид Вахрамян посочва, че "в архивите лежат не само отговори, но и въпросите към тях; няма свободен достъп - няма и въпроси".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ком 01 юни 2019, 23:24
   
  5
   
  3

  Поне 2 лъжи.Много преди 17.09 Полската държава престава да съществува ,защото нямакой да е представлява-полското правителство бързо се евакуира в Лондон.Същата Полша ,която сключва подобен пакт с Хитлерова Германия подписан лично от Хитлер и Пилсудски,а в случая от външни министри.Благодарение на този пакт Полша се оземлява за сметка на свои съседи.Втората лъжа-след като войските на СССР навлизат в несъществуващите полски територии те заемат договорената по пакта линия включваща завзети по рано от Полша Руски територии.Накрая,не е вярно,че се е отричало наличието на тези документи.Премълчаваше се съдържанието на анексите към договора,както например не се публикуват секретните анекси към договора за член на НАТО.

 2. #2
  до №1 02 юни 2019, 19:06
   
  0
   
  2

  Хората са показали документ, който доказва че русия е агресор през ВСВ. Ти някакъв адвокат ли си им? - защитник на руската чест. Те са си засекретили документите за винаги за да не се разбере какви изроди са - ти ги защитавай!

 3. #3
  Неферни но лакоми 02 юни 2019, 22:22
   
  1
   
  0

  Ако се погледне какви територии е взел Сталин от Полша се вижда,че това са бивши руски теретории от Западна Украйна и Беларус завлядяни от поляците през полско-съветската война от 1920-21г.,тоест границата се връща на линиятя "Кързон" каквато е определена за граница на Полша от Антантата след края на Първата световна война. Шляхтите въобще не са невинни жертви - покрай мераците на Хитлер за Чехия поляците кльопват Тешинска област - над 805 кв.км. и 230 000 души население,тоест те са една нефелна,но лакома хиена.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker