И Индия не иска да се откаже от С-400, за да получи F-35 и THAAD

Pan.bg 13 юни 2019 | 10:06 views (378) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.segabg.com/

На фона на нарастващия натиск, който САЩ оказват върху Индия, за да откаже закупуването на руски противовъздушни ракетни системи С-400, Ню Делхи получи предложение да закупи американски противовъздушни системи THAAD и изтребители F-35A, пише руското издание „Российская газета“.
В материала на руското издание пише: "Индия беше един от водещите чуждестранни клиенти на съветската военна промишленост още от 60-те години, когато съветското оръжие беше необходимо на страната, за да се противопостави на Пакистан, който по това време беше силно военизиран и се ползваше с подкрепата на Запада.
По-рано индийските военни неведнъж отричаха да имат интерес към изтребителите от пето поколение F-35 и системите THAAD, обяснявайки това както с тяхната ограничена съвместимост с наличната техника, така и с това, че те не отговарят на съществуващите изисквания. Системата THAAD все още е изключително ограничена в своите възможности в сравнение със С-400, независимо от голямата й цена. Тя отстъпва на руската ЗРС по обсег, универсалност и мобилност. Освен това, THAAD, за разлика от „Триумф“, не може да сваля самолети и свръхзвукови цели. Затова, независимо от заплахите и натиска, Индия направи избор в полза на С-400.
През 2018 г. медиите съобщиха, че Ню Делхи проявява интерес към самолетите F-35. Тези слухове обаче скоро бяха опровергани. Главният маршал на индийската авиация Берендер Сингх Дханоа, в рамките на изказване на 26 април в индийската столица, заяви: „Не се водят никакви разговори за закупуване на F-35. Индийските ВВС не проявяват интерес към този проект и не са го обсъждали с никого. Не е вярно, че F-35 ни интересува“.
Счита се, че военните са се смутили от съществените ограничения, с които се наложи да се сблъскат страните-оператори на F-35 по инициатива на САЩ. Съобщаваше се, че F-35 събират разузнавателна информация за страните, в които са на служба и тя отива в САЩ. Освен това се смята, че в случай на възникване на сериозни политически разногласия, САЩ могат да „приземят“ целия флот F-35 на всяка страна с помощта на софтуера на самолетите. Всичко това правят „американеца“ негоден за ВВС на Индия.
В същото време Су-30МКИ, който е основата на ВВС на Индия, превъзхожда амерканските самолети по обсег на полета, скоростта, маневреността и полезния товар. Единственият им недостатък е липсата на системи за невидимост.
Според Military
Watch, Индия преговаря с Русия за съвместното производство на специализирана версия на изтребителя Су-57 от пето поколение. Като алтернатива се обмисля и възможността за закупуване на събрани в Русия Су-57. По отношение на възможностите си, Су-57 не отстъпва на американския F-22 Raptor и е много по-добър от F-35.
Очаква се в бъдеще да се използват отделни технологии от шесто поколение на Су-57, включително хиперзвукови ракети, изкуствен интелект и др."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker