Лондон си постави висока цел – без парникови газове в атмосферата до 2050 г.

Pan.bg 13 юни 2019 | 13:31 views (230) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Великобритания да спре изцяло емитирането на парникови газове в атмосферата до 2050 г. Това не е поредният свръхамбициозен зелен проект, а съвсем реална цел, поставена от британското правителство. Така Обединеното кралство се превърна в първата страна от G-7, която се ангажира толкова сериозно с бъдещето на планетата и очаква останалите държави да последват примера.

Правителственият план за борба с климатичните промени е огромна стъпка напред и е наследството, което Тереза Мей ще остави на британците, коментират експерти. Лично премиерът в оставка внесе в Парламента проекта за намаляване на вредните емисии като изменение в законодателството за опазване на околната среда. Действащите разпоредби предвиждат емисиите на парникови газове да бъдат намалени с 80% до 2050 г., но голямата цел вече е количеството им атмосферата да бъде сведено до 0.

Великобритания първа в света се осмели да заложи на толкова категоричен резултат. Подобно постижение ще има благоприятен ефект върху общественото здраве и ще редуцира значително разходите за здравеопазване, заяви Мей. И докато някои бурно аплодират високата цел, други твърдят, че вече е късно и никакви мерки не биха спрели изменението на климата. Трети пък смятат, че заложената цел просто е непостижима. Съветниците на премиера обаче са убедени, че ако всички страни последват примера на Лондон, има 50% вероятност да успеем да задържим глобалното затопляне в рамките на препоръчителния 1,5 ℃ до 2100 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker