Цената на петрола скочи след нови нападения срещу танкери в Оманския залив

Pan.bg 14 юни 2019 | 04:55 views (343) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Красимир Белчев

Поредното предполагаемо нападение срещу петролни танкери в района на Оманския залив доведе до поскъпване на суровия петрол. Малко след инцидента при който пострадаха два кораба, цената на суровината скочи с 4,5 процента.

Официално няма потвърждение дали инцидентът край Оманския залив е умишлена атака, независимо, че наличната информация до този момент говори именно за саботажни действия. Пострадалите танкери са собственост на Япония и Норвегия. На борда и на двамата плавателни съда избухна пожар, вследствие на експлозии. Според норвежките морски власти петролният танкер „Фрон Алтеър“ е бил атакуван, като подчертават, че на борба на кораба е имало три експлозии. Китайската фирма наела плавателния съд, който е пренасял 75 хиляди тона нафта, е бил поразен от торпедо. Според други сведения става въпрос за подводни мини. Другият пострадал кораб е японският танкер "Кокука кърейджъс“, за който иранските медии съобщиха, че е потънал, но след това информацията беше опровергана.

За сега няма данни за пострадали при инцидента, като екипажите и на двата кораба бяха евакуирани и спасени от иранската брегова охрана. За по-малко от месец това е втория подобен случай в района на Оманския залив. В края на май при серия от бомбени нападения пострадаха четири петролни танкера в района. Според Саудитска Арабия атаките стои „държавен играч“, като САЩ директно обвиниха Иран, което допълнително обтегна отношенията между двете страни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker