Индия налага по-високи мита върху 28 продукта от САЩ

Pan.bg 17 юни 2019 | 01:36 views (274) commentaries(0)
img
banker.bg


От днес, в ответна мярка, Индия налага по-високи мита върху 28 продукта от Съединените щати. Сред американските продукти, които Индия ще обложи с по-високи мита са бадеми, бобови растения и орехи. Действията на Индия идват почти година след като Вашингтон увеличи тарифите за индийски продукти като стомана и алуминий.

Очаква се този ход да "нарани" американските износители в размер на 2176 млн. долара, тъй като те ще трябва да плащат по-високи мита, което прави тези стоки по-скъпи на индийския пазар, съобщава кореспондент в Делхи, цитиран от The Daily Star.

На 30 юни 2017 г. от Централния съвет на косвените данъци и митници (CBIC) в Индия обявиха намеренията си да увеличат митата за общо 29 продукта в отговор на подобни действия от страна на Съединените щати. Тогава решението се отложи заради протичащите преговори между Индия и САЩ. През март миналата година Америка наложи 25-процентна тарифа върху стоманата и 10% вносно мито върху алуминиевите продукти.

Докато вносните мита върху ореха са достигнали 120% от 30%, митото за нахут ще бъде повишено до 70%, от 30% в момента. Според съобщението от CBIC в събота таксата за леща ще бъде увеличена до 40%. Другите продукти, върху които ще се налагат мита, включват някои видове ядки, продукти от желязо и стомана, ябълки, круши, продукти от неръждаема стомана, други легирани стомани, тръби, винтове, болтове и др.

Износът на Индия за САЩ през 2017-18 г. е 47.9 млрд. долара, а вносът - 26.7 млрд. долара. Търговският баланс е в полза на Индия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker