Естония изнася от парламента знамето на ЕС

Pan.bg 18 юни 2019 | 00:03 views (517) commentaries(2)
img
pik.bg


Естонският парламент (Рийгикогу) гласува против връщането на знамената на Европейския съюз в залата за тържествени мероприятия и пресконференции. Спорът за присъствието на европейския флаг в законодателното събрание придоби идеологически характер: Управляващите националисти, по чиято инициатива знамето бе изнесено, твърдят, че интеграцията в ЕС не е дала нищо на Естония, а само е разрушила нейната икономика, предава електронното издание Rubaltic, като отбелязва, че „подобни хули спрямо „европейския избор“ досега не са чувани в Прибалтика“. Материалът е представен без редакторска намеса, пише "Фокус".

Историята на европейските знамена в естонския парламент изглежда на пръв поглед дребна, за да можете сериозно да се замислите над нея. Всичко е твърде провинциално, смешно и абсурдно, за да се говори за геополитиката и европейските дела. Но когато става дума за балтийските държави, символиката на подобни събития не е шега.

След пролетните избори в Рийгикогу новото ръководство на парламента разпореди отстраняването на флаговете на ЕС от залата за церемонии. Преди това те винаги се издигаха до естонските флагове, когато първите лица от парламента и страната влизаха в Бялата зала, където говорят с пресата.

Изпратената в опозиция още преди три години либерална и проевропейска Партия на реформите призова колегите си да размислят и да върнат жълтите звезди на синия фон в Бялата зала на Рийгикогу.

„Рийгикогу е представителна сграда на Република Естония, провежданите там мероприятия съответстват на европейските ценности. Решението да се изхвърли знамето от представителната зала не е ежедневно вътрешно решение; знамето има символично значение и символите не се пипат лекомислено. Символите означават нещо“, каза един от лидерите на реформистите, бившият естонски премиер Таави Рийвас.

Въпросът придобива политическо и дори идеологическо значение. Председателят на Рийгикогу, заместник-председателят на Консервативната народна партия (ЕКРЕ) Хен Пилоуас, който нареди да се премахнат флаговете на ЕС, реши да постави въпроса на публично гласуване.

В резултат на това мнозинството от народните представители гласуваха два пъти, че не трябва да има символи на Европейския съюз в естонския парламент.

Отделно внимание заслужава тяхната аргументация. Ако председателят Пилоуас се ограничи с протоколно разглеждане, че европейските знамена са в естонския парламент във връзка с естонското председателство на ЕС и след прекратяването им не са нужни там, членовете на неговата партия побързаха открито да разкритикуват Европейския съюз.

Лидерът на ЕКРЕ Март Хелме,например, казва, че естонската икономика „няма
никаква полза“ от ЕС.

„Европа, все пак, се състои от толкова много различни националисти и всички те са богатството на ЕС и хората в различните държави изобщо не искат ЕС да стане някаква имерпия“, заяви Хелме и посочи, че естонците не харесват ЕС и Естония се обявява против опитите на брюкселската бюрокрация да отнемат властта от независимата национална държава.

Преди няколко месеца би било абсолютно невероятно да си представим, че такива неща ще бъдат говорени в Прибалтика не от някакви маргинали, а от лидера на управляваща партия. Европейският съюз не е просто някакъв голям интеграционен проект за балтийските страни. „Европейският избор“ е религия, сградите на ЕП, ЕК и другите европейски институции са свещени храмове, а знамената на ЕС – свети хоругви.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Geocom 18 юни 2019, 11:40
   
  3
   
  0

  ЕС не е дала нищо на Естония, а само е разрушила нейната икономика......подобни хули спрямо „европейския избор“ досега не са чувани в Прибалтика

  Щом и пуделчетата от прибалтийските републики взеха да се усещат - скоро ще плачат за Русия защото живот си живееха докато бяха част от СССР.

  Не се притеснявайте и при нас е така че и по зле - остава да се усетите че не ЕС е виновен а това че е управляван от американски марионетки и реално държавите от ЕС са американски колонии.

 2. #2
  Започва се 18 юни 2019, 16:47
   
  0
   
  0

  Започва се. Гейпедерастките хоругви - в калта. И то неочаквано от кого. От прибалтийски пудел,който се е сетил колко е бил ухажван по времената на СССР.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker