Битката за Истанбул - тест за демокрацията в Турция и Ердоган

Pan.bg 22 юни 2019 | 13:15 views (265) commentaries(0)
img Вотът за нов кмет на мегаполиса е тази неделя

Източник:"Dnes.bg''; Анисия Иванова

Битката за Истанбул е в разгара си. Утре ще се проведат повторните избори за кмет на града. До урните ще отидат над 10 милиона души, които ще трябва да изберат между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу.

Тест за демокрацията в Турция и сериозно изпитание за доверието в президента Реджеп Ердоган. По този начин анализатори определят повторното провеждане на кметските избори в Истнабул.

До него се стигна, след като на 31 март постът беше спечелен от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу. Той измести опонента си, излъчен от управляващите - Бинали Йълдъръм.

Ердоган и неговата партия обаче не се примириха с тежката загуба и оспориха резултатите, като по-късно те бяха касирани. А това предизвика вълна от недоволство.

От голямо значение за развоя на събитията в неделя може да се окажат гласовете на кюрдите. През март именно те помогнаха за победата на Имамоглу. Анализатори коментират, че поради тази причина в последно време Ердоган проявявя необичайно внимание към тях.

Народнорепубликанската партия и Екрем Имамоглу все още се радват на широка подкрепа сред кюрдите. Анализатори смятат, че ходовете на Ердоган може да обърнат това.

За първи път от 2011 година насам на лидера на "Кюрдската работническа партия" Абдуллах Йоджалан беше разрешен контакт с външния свят, припомня Bulgaria ON AIR.

Разрешението на турското правителство дойде неочаквано, но дали ще бъде достатъчно, за да осигури победа в неделя, предстои да стане ясно съвсем скоро.

По публикацията работи: Анисия Иванова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker