Отправиха заплаха към Борис Джонсън

Pan.bg 23 юни 2019 | 10:19 views (249) commentaries(0)
img
blitz.bg


Консервативни депутати може да го свалят от премиерския пост ако се опита да излезе от ЕС без сделка

Бившият Генерален прокурор и член на Консервативната партия Доминик Грейв предупреди Борис Джонсън, че депутатите на торите могат да го свалят от поста, ако стане премиер и се опита да изкара Великобритания от Европейския съюз без сделка. Това пише британското издание London Evening Standard.

В слабо прикрита заплаха към фаворита в съревнованието за поста на Тереза Мей, Грийв настоя, че голям брой депутати от Консервативната партия са готови да го свалят от креслото на министър-председателя през октомври, за да предотвратят Брекзит без сделка, уточнява Фокус.

Сега Джонсън е сред последните двама в изборите за лидер на торите заедно с Джереми Хънт и настоя, че Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на настоящия краен срок – 31 октомври.

Но в интервю пред Би Би Си Грийв подчерта, че ако новият премиер предприеме рисковете да изкара страната без сделка на 31 октомври, „не мисля, че този министър-председател ще оцелее много дълго“.

„Разбира се, премиерът може да използва абсолютното си право след това да обяви парламентарни избори. Но това ще бъде катастрофално за бъдещето на Консервативната партия“, отбеляза още той.

Запитан дали ще гласува срещу правителството на евентуален вот на недоверие, за да предотврати излизането без сделка, Грейв заяви: „Ако премиерът настоява да излезем от ЕС на 31 октомври без сделка... тогава съм напълно убеден, че ще има голям брой консервативни депутати, които ще се противопоставят. И които ще направят всичко по силите си, за да го предотвратят. Мисля, че броят им е значителен“.

В отговор на това дали кралицата ще трябва да се включи, той каза: "Трябва да се има предвид, че ако една администрация падне на вот на недоверие, има 14 дни, за да се създаде нова."

Грийв добави: „Не е задължително начело да е Джереми Корбин. Може да е друг консервативен премиер. Може да е всеки, който може да събере мнозинство в Камарата на общините. В такъв случай ще трябва да има вот на доверие“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker