САЩ изключиха Турция от програмата F-35

Pan.bg 18 юли 2019 | 11:45 views (284) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Красимир Белчев

САЩ очаквано извадиха Турция от програмата за модерните изтребители Ф-35. Санкциите на Вашингтон са в отговор на решението на турското правителство да се въоръжи с руските противовъздушни системи С-400. Анкара определи наказателната мярка като несправедлива и заяви, че това може да се отрази на двустранните отношения.

В продължение на месеци САЩ предупреждаваха Турция, че не може да има едновременно самолети Ф-35 и руската противовъздушна система С -400, защото това би застрашило цялата програма на последното поколение американски изтребителите. Независимо от предупрежденията Турция не се отказа от намеренията си. Миналата седмица в страната пристигнаха първите компоненти на руската противовъздушната система, която трябва да е оперативно готова до края на 2020г.

Елън Лорд – зам.-министър на отбраната на САЩ:

"Тук съм, за подчертая три неща – първо Съединените щати имат пълна увереност за програмата Ф-35, второ другите ни партньори са на едно мнение с нас за отстраняването на Турция и трето, както и президентът Тръмп заяви, Съединените щати все още ценят стратегическото партньорство с Турция.“


Според оценките след изключването от програмата Ф-35 Турция, която беше поръчала 100 самолета, ще загуби около 9 милиарда долара, защото като една от 11 страни участнички трябваше да произвежда близо 900 различни части на изтребителя. Не толкова големи, но загуби ще претърпи и компанията производител на изтребителите „Локхийд Мартин. Според оценките те ще възлизат между 500 и 600 милиона долара. Това няма да забави или да се отрази на програмата, се казва в официалното съобщение компанията. От там допълват, че вече обмислят варианти, да разширят продажбите на изтребителите в още пет страни, сред които Гърция, Румъния и Полша. Очаквано Турция реагира остро. Анкара заяви, че САЩ правят грешка с изключването на страната от програмата Ф-35 и предупреди, че решението може да се отрази на стратегическите отношенията между двете страни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker