САЩ поръчаха най-мощния суперкомпютър в света! Той ще контролира ядрения арсенал на Америка

Pan.bg 14 авг 2019 | 16:48 views (321) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Министерството на енергетиката на САЩ подписа договор с Cray за изграждането на свръхмощния суперкомпютър El Capitan, който да управлява щатския ядрен арсенал.

Производителят на суперкомпютър Cray е сключил договор с американското министерство на енергетиката за разработка, изграждане и инсталиране на най-бързия суперкомпютър в света, като това ще струва на американския бюджет 600 милиона долара.

Американската национална администрация за ядрена безопасност (NNSA) и Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор (LLNL) също ще участват в създаването на устройството.

El Capitan ще бъде първото устройство, което ще преодолее бариерата от 1 екзафлоп - машината ще може да изпълнява квинтилион операции (от 10 до 18-та степен) в секунда.В надпреварата за достигането на 1 екзафлоп участват множество страни, като Китай, Япония и Русия, както и други компании. Очакванията са бариерата да бъде мината именно до няколко години.

El Capitan ще бъде изграден върху новата архитектура Cray Shasta със ClusterStor съхранение и технология за свързване на Slingshot. Суперкомпютърът се планира да се използва за контрол на американския ядрен арсенал. Именно заради това помощта на специалистите от Американската национална администрация за ядрена безопасност и Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор ще е от огромно значение.

По-специално суперкомпютърът ще бъде използван за бърза оценка на критични ситуации в случай на заплахи за националната сигурност и други задачи, свързани с управлението на ядрените оръжия.

Той ще работи 50 пъти по-бързо от сегашната система Sequoia, базирана в Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор. El Capitan ще е 10 пъти по-бърз от суперкомпютъра Sierra, който също се занимава с ядрения ярсенал на САЩ. Очаква се El Capitan да бъде въведен в експлоатация през 2023 година.

Освен за оценка на рисковете, суперкомпютрите се използват за тестването на ядрени оръжия и провеждането на прецизни симулации, без да се налага оръжията да бъдат взривявани.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker