Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

Pan.bg 14 авг 2019 | 18:07 views (216) commentaries(1)
img
news.bg


Германската икономика се сви с 0,1 процента през второто тримесечие от предходния тримесечен период, тъй като глобалните търговски конфликти и проблеми в автомобилната индустрия натежаха на най-голямата икономика в Европа, съобщава АП.

Държавната агенция за статистика Destatis заяви, че намаляващият износ задържа производството, докато търсенето от страна на потребителите и държавните разходи у дома подкрепят икономиката. В сравнение със същото тримесечие преди година икономиката нарасна с 0,4 процента.

Германската автомобилна индустрия, основен работодател и стълб на растежа, е изправена пред предизвикателства за адаптиране към по-строгите стандарти за вредни емисии в Европа и Китай и технологични промени. Несигурността относно условията на планираното излизане на Великобритания от ЕС също натежа на доверието по-общо - британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка, за да проправи пътя към нови търговски отношения.

Анализаторът Карстен Бжески коментира, че търговските конфликти и затрудненият автомобилен сектор са ключови причини, поради които производството е спаднало.

"Повишената несигурност, а не директните последици от търговските конфликти, намалява настроенията, а оттам и икономическата активност", пише Бжески.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови мита за китайските стоки, докато иска по-широко търговско споразумение и заяви, че може да наложи мита за внос на автомобили, които биха засегнали европейските производители.

Несигурността от резултата от тези разговори и как ще изглежда бъдещият търговски режим между САЩ, Китай и Европа се отразява на бизнес оптимизма, възпирайки бизнес разходите и инвестициите.

Това е на върха на структурните промени в автомобилната индустрия, където по-строгите регулации за вредните емисии в Европа и Китай и цифровите технологии тласкат производителите да правят сериозни инвестиции в автомобили с батерии и базирани на смартфони услуги с несигурно изплащане.

Германия продължава да се радва на ниска безработица от 3,1%, но по-ниският износ породи опасения, че отслабването на външното търсене ще се разпространи върху вътрешните потребители и бизнеса. Германия управлява голям търговски и инвестиционен излишък с останалия свят, което го прави по-уязвим от забавяне на световната търговия.

Забавящият се растеж също засили дебатите относно практиката на германското правителство да управлява бюджетните излишъци. Международният валутен фонд, Министерството на финансите на САЩ и някои икономисти в страната заявиха, че Германия трябва да намали данъчните тежести и да харчи повече за инфраструктура, за да
стимулира вътрешното търсене. Това може да направи страната по-малко зависима от износа.

Във вторник канцлерът Ангела Меркел заяви, че не вижда нужда от стимулиращ пакет "засега", но добави, че "ще реагираме според ситуацията". Тя посочи плановете за премахване на така наречения данък за солидарност, данък върху добавения доход, насочен към покриване на разходите, свързани с възстановяването на бившата Източна Германия, за повечето данъкоплатци.

Тримесечният спад в Германия е причина, поради която растежът в по-широката еврозона от 19 държави се забави. Цифрите, публикувани също в сряда, потвърдиха, че растежът на еврозоната се е свил наполовина през второто тримесечие на годината до едва 0,2%. Проблемите с промишлеността на Германия също допринесоха за големия 1,6% месечен спад на индустриалното производство на валутния блок през юни.

Европейската централна банка сигнализира, че подготвя пакет от допълнителни мерки и парични средства за стимулиране, включително възможно намаляване на лихвените проценти и покупки на облигации, които могат да бъдат обявени на заседанието на 12 септември.

В същото време, Уолстрийт отвори на доста ниски нива след големи загуби в Европа, след като германската икономика се сви през второто тримесечие и тъй като пазарът на облигации в САЩ предупреждава за възможна рецесия.

Индустриалното средно ниво на Dow Jones спадна с 400 пункта в началото на сряда.

Цените на държавните облигации на САЩ продължиха да растат, докато инвеститорите търсеха безопасност, като за кратко изтласкаха ключова доходност под прага, който правилно прогнозира рецесии в миналото.

Dow падна с 388 пункта, или 1,5%, до 25 894. S&P 500 загуби 39 пункта, или 1,3%, до 2887. Nasdaq загуби 1,5% до 7,894.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 14 авг 2019, 21:26
   
  3
   
  1

  Тия пясъчни негри само папкат, папката социални помощи, папкат седмични ваучери за проститутки ! Папкат милионни евро за охрана,, но за да ги пазят тях, аз да се пазят германските жени и имущество от тях.

  И с какво допринасят мамуните за Германия и ЕС ?

  А, да на коледният, пардон вече няма Коледа в германистан, та на базара газят хора с камиони, това по времето, когато не ги ръгат с ножове. А след това се занимават с изнасилвания по нова година, те и през другото време с това се занимават, когато не са заети да папката помощи и да ръгат хора , де ?

  За това бабушкерата се тресе като шейкър, има още много кръв да изкупува дъртофелницата, тепърва ще почне и да се гърчи ...

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker