300-килограмова камбана беше осветена в българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин по повод отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни

Pan.bg 22 май 2013 | 10:02 views (3673) commentaries(2)
img MO

300-килограмова камбана беше тържествено осветена вчера, 21 май, в българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин, Република Турция. В церемонията участваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова и заместник-министърът на отбраната Антон Лазаров. Инициативата е част от кампанията по отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913) г. и превземането на Одринската крепост.

Новата камбана на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ е с височина 78 см. Средствата за нейното изработване са събрани чрез дарителска кампания в цялата страна. Организатор на инициативата е сдружение „Отечествен съюз“, със съдействието на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото запасно войнство и гражданство и Съюза на тракийските дружества в България. На църквата беше поставен и православен кръст от месинг, който тежи 22 кг.

След литургията за храмовия празник отец Ангел Велков, архимандрит на църквата „Св.Стефан“ в Истанбул и отец Александър Чакър, свещеник в църквата „Св.Георги“ в Одрин, отслужиха водосвет за освещаване на камбаната и кръста.

На церемонията по тържественото освещаване присъстваха още представители на държавни институции, както и над 600 членове на военнопатриотичните организации.

По-рано днес се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред мемориала „Одринци“ в Свиленград, където са изписани имената на 1900 български войници и офицери загинали при щурма на Одрин през 1913 г. В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково.

Мероприятията са част от инициативите за отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913 г.), които се организират от Националния инициативен комитет, чийто председател е министърът на отбраната Тодор Тагарев.

* **
[color=darkblue]
Българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ е построена през 1869 година.


След Балканската война църквата е полуизоставена, поради масовото изселване на българите от Одрин. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на миналия век, след което постепенно е изоставен и започва да се руши. Църквата е възстановена през 2008 г. със съдействието на българската държава.

В двора на църквата в миналото е имало войнишко гробище на загинали през 1913 г. при превземането на Одрин български войници и офицери. Гробището е съществувало до 80-те години на миналия век, когато


всеобщата разруха на църквата обхваща и гробовете на войниците. Оцелелите 6 офицерски мраморни надгробни паметника се съхраняват в църквата „Св. Георги“.
[/color]
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  косто костов 23 май 2013, 18:01
   
  0
   
  0

  Уважаеми колеги. Винаги сме активни когато трябва да изнамираме кусурите на някого -да го охрачим- да го направим за две пари- цена нямаме ,ама да вземем отношение като към тоя " дребен " въпрос- възстановяването на една църква и поставянето на камбана по случай 100 годишнината от Балканската война... ооо не- ние сме над тези житейски незначителни неща.

 2. #2
  косто костов 23 май 2013, 18:07
   
  0
   
  0

  Уважаеми колеги. Винаги сме активни когато трябва да изнамираме кусурите на някого -да го охрачим- да го направим за две пари- цена нямаме ,ама да вземем отношение като към тоя " дребен " въпрос- възстановяването на една църква и поставянето на камбана по случай 100 годишнината от Балканската война... ооо не- ние сме над тези житейски незначителни неща.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker