Знае ли министър Ангелов какво става във войската?

Pan.bg 12 сеп 2010 | 14:06 views (2760) commentaries(5)
img автор: Евгени Генов, "Труд"

В армията има традиция- щом дойде нов министър, му лепват прякор. Тя не подмина и сегашния МО шеф. Не съм сигурен дали Аню Ангелов знае, че във войската му викат “деду Аню”. В него няма нищо обидно и лошо. Напротив - подобен прякор крие немалка доза симпатичност и добронамереност. Той предполага мъдрост и умение за разумни, премерени решения на неговия притежател.Така би следвало да е според знаците на родната народопсихология.
Напоследък обаче военният министър я опровергава. В служебните си отношения с президента Георги Първанов той започна да се държи като палав лейтенант. Да оставим настрана въпроса, че става дума за подход към Върховния главнокомандващ в държавата. Който два пъти е печелил мажоритарни избори с абсолютно мнозинство. А доверието в него се измерва и с бюлетините, пуснати за него.
Докато министърът е във властта, защото е назначен. Както можеше и да не е.
Но това е само нюанс между другото, без тенденциозност. Споменаваме го, за да се изясни по-добре напрежението по институционалната линия МО - президентство. Никой не твърди, че Първанов е прав, а Ангелов е грешен или обратното. Такъв подход би бил порочен. Онзи ден на конференция в столицата колега попита репортер на вестника: “Решили сте да сваляте Аню Ангелов,а ?” Боже мой, “Труд” няма такива амбици.
Министър пада от стола, когато управленската му политика е като танго - две напред, една назад. Или когато реши шефът му. Мисията на вестника е да информира какво правят политиците.
image
Името на Ангелов се завъртя тези дни в медийното пространство след две наши публикации. В едната съобщихме, че премиерът мислел да го сменя заради три негови гафа. После пък в интервю за “Труд” президентът Георги Първанов заяви, че социалната политика в армията отсъства. И обвини Аню Ангелов в непочтеност при кадруването на генералите.Какво последва? Първо министър-председателят Бойко Борисов защити подчинения си. “Не само че няма да го уволнявам.Той е най-добрият военен министър от 20 г. насам”, рече премиерът. Анализатори се усъмниха, че Борисов сравнява Аню с Добри Джуров, който командваше соцвойската преди 20 г., защото след него няма читав военен шеф. После пък Ангелов върна топката за непочтеността в президентското игрище. Въобще създаде се сложна игрова ситуация. Затова
като безпристрастни арбитри само ще задаваме въпроси.
Ще започнем с генералските рокади. Смята ли министър Ангелов, че той и предшественикът му постъпиха честно, след като махнаха безпринципно бившия шеф на военната полиция ген. Иван Мечков? Защо той не постави резолюция “да” върху искането на Мечков само да прочете пред журналисти решението на съда, с което го оправдават напълно за несъстоятелни обвинения? Знае ли, че о.р. ген. Мечков сега съди военната прокуратура? МО не възнамерява ли поне да му се извини, след като съсипа съдбата му?
Защо преди да махнат Мечков, ген. Пламен Студенков, който все още бе шеф на военното разузнаване, бе добър? И тогава министърът не говореше, че тази служба е “черна кутия”? Сега, след като Мечков го няма, о.р. ген Студенков е лош, защото иска човек от разузнаването да го наследи. И защо чак сега Ангелов заговори за проверки във военното разузнаване? Свързваме двата случая, защото министърът знае за какво става дума. И ако си сложи ръка на сърцето, ще признае ли и за други случаи на некоректност при генералските рокади? А каква бе причината да се ремонтира военният закон в частта за пределната възраст за генералските звания? Вярно ли е, че е, за да бъде пенсиониран генерал, който новото ръководство на МО е нарочило, че бил близък до Тройната коалиция?
Министърът чул ли е, че в МО се говори, че постоянно си сменя мнението? В началото на мандата ръководството обяви, че МО не е брокерска къща и “ще върне истинския фокус в дейността му”. Буквално преди дни обаче ведомството обяви поредна порция имоти за продажба. Защо бяха анатемосани детските градини за малчуганите на бойците, а сега ще ги оставяме?
Защо министърът сне официално доверието си от началника на военния университет заради дефицит от 4 млн. лв. в бюджета на вуза, а след това го остави на служба? Защо обяви, че ще има последствия и наказание за г-жа Мария Димчева заради нелепостите, които сътвори в социалната агенция, когато уволни съвсем незаконно близо 120 души, а не последва нищо? Знае ли министърът, че мнението на хората в отбраната е, че ГЕРБ мачка като тайфун и чисти кадрите в тази сфера? Че всичко читаво при предишното правителство сега е изгонено.Чул ли е за слух, който се върти отдавна в МО, че има черен списък с имена на “хората на Цонев”, които трябва да бъдат изгонени отвсякъде. И че ако фактът се докаже, плаче отвсякъде за Страсбург. Репортер на вестника разговаря с някои от тях, но те отказаха да застанат с имената си. Но потвърдиха, че са потърпевши.
Наскоро офицер сподели: нека министърът и заместникът му, които са бивши военни, си върнат жилищата, дето купиха от армията, и да излезнат на свободния пазар, както предлагат на нас чрез закона. В тази връзка готов ли е Аню Ангелов да чуе друга истина? Войниците и младите офицери в бойните части говорят така: “Нека Цонев дойде за министър. Не ни интересува какво е правил. Има си съд.Важното е, че мислеше за нас.” Това не са измислени факти. На ръководството на МО известно ли е, че повечето офицери в големите щабове са с рапорт за напускане в джоба и изчакат какво ще стане? И накрая - защо на 27 юли 2009 г. в касата на “Терем” имаше 50 млн. лв., а сега няма и пари за заплати на работниците?
Аню Ангелов е добър стратег-теоретик. Но сериозно му куца малката политика за конкретния боец. А тя не се печели със стъпките на тангото-две напред, една назад.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  RAVIA 12 сеп 2010, 19:40
   
  0
   
  0

  Има и още доста въпроси на които министърът няма да ИСКА да отговори!!!
  Като например, защо се спря изплащането на парите за пътни за отиването на работа(с влака-най-евтиният транспорт), а сега ще има фирма-определена от министерството, която ще даде автобуси за превоз??? Кое излиза по-евтино на държавата???
  И да попитаме за спряното столово хранене, което е ПРОТИВОЗАКОННО-НА ВСЕКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩ, КОЙТО ДАВА 24 ЧАСОВО БОЙНО ДЕЖУРСТВО МУ СЕ ПОЛАГА ХРАНА, ДОБАВКИ И КАФЕ!!! Каква беше целта на жялото мероприятие??? В поделения където са извън града има една лавка, която в почивните дни работи когато си иска?!?!

 2. #2
  никс 13 сеп 2010, 22:22
   
  0
   
  0

  ...а спрените пари за работа при вредни условия на труд,а заплащането на класовете,а неплащането на извънредния труд,а...!?

 3. #3
  RAVIA 14 сеп 2010, 08:35
   
  0
   
  0

  Той си обеща човека, НЯМА да ви пада заплата?!?

 4. #4
  haha 15 сеп 2010, 21:24
   
  0
   
  0

  Ne razbahte li 4e bate Boiko iska da sasipe armiqta!
  Ot istoriqta trqba da znaete maksimata: SILNA ARMIQ SILNA DARJAVA!!! Tova go e kazal 4ovek dosta po velik ot Anio i Boiko vzeti zaedno! :)))))

 5. #5
  Же 20 сеп 2010, 13:01
   
  0
   
  0

  Бойко ви е виновен, не виждате ли че 20 год. армията се съсипва ....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker