Евтин резервист ще смени скъпия боец

Pan.bg 20 сеп 2010 | 18:01 views (2333) commentaries(0)
img в-к Труд

Резервисти, чиято издръжка струва в пъти по-малко от военните на кадрова служба, ще компенсират предстоящото орязване на войската. Министерство на отбраната планира да наеме на работа в доброволния резерв около 3000 души. Всеки мераклия подписва първоначален договор. Сега експертите умуват за какъв срок - 5 или 8 години.
Веднъж в месеца - в събота или неделя , одобреният кандидат ще бъде викан в поделението за един ден подготовка. Умишлено е избран вариантът това да става през уикенда, за да няма недоволство или обструкции от работодателите. За времето на ангажимента през този ден доброволният боец ще получава 1/22 част от заплатата си за длъжност и звание. Така през годината той ще отработи 12 дни. Отделно веднъж пък ще се явява на задължителен полеви лагер с тактически учения и стрелби за 14 дни. Което означава, че за година резервистът ще си е отработил една заплата.
Отделно му се полага и бонус от едно допълнително възнаграждение заради решението му да се запише в доброволния резерв. Така резервистът ще получава от държавата общо две заплати в годината. Като се прибавят парите за дрехи, харчовете за храна, боеприпаси и гориво за тренировки и учения, 3000 резервисти ще струват на бюджета по първоначални разчети между 10 млн. и 12 млн. лв.
Докато издръжката на същия брой кадрови военни отива към 36 млн. лв. годишно. А това означава, че за близо три пъти по-малко пари държавата ще поддържа приблизително равни по възможност бойни способности. Резервистите ще се попълват предимно от бивши и съкратени от войската униформени. Сметката е съвсем елементарна - тези хора са обучени и с минимални тренировки ще поддържат умения. Което означава, че с едни и същи пари вместо да се подготви един батальон, ще се готвят три.
Подобна система имаше и в соцармията. Тогава една дивизия мобилизираше запасняци за три. Но с тази разлика, че нищо не им се плащаше.
За доброволния резерв ще могат да кандидатстват и мераклии, които не са служили. Резервистите ще могат да ходят и на мисии зад граница срещу заплащане като на всички останали. Идеята е до лятото на 2011 г. законът за резерва да е готов и влязъл в сила.
Според Бялата книга до 2014 г. ще останат само 22-ма генерали
До 2014
г. числеността на родната войска ще бъде редуцирана с 6000 души.От 32 000 човека сега тя трябва да стане около 26 000. Тези параметри са залегнали в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която написа Министерството на отбраната. Така 21 години след падането на желязната завеса армията ни се сви като шагренова кожа. В навечерието на 10 ноември 1989 г. под знамената служеха 130 000 бойци .
На Балканите нашата армия беше първа в три отношение: имахме най-много танкове, най-мощната система за противовъздушна отбрана (ПВО) и разполагахме с най-много ракети (виж информацията в галерията). Освен това ВВС бяха въоръжени с 235 бойни самолета и имаха три уникални изтребителя разузнавачи МиГ-25РБ. Те летяха на 21 км височина с два пъти скоростта на звука и бяха недосегаеми - нито за противниковите изтребители, нито за техните ракети от ПВО.
Според Бялата книга до 2014 г. числеността на пехотата ще е 53 % от състава на армията ни. Делът на ВВС ще е 25 %, а на ВМС -13 %. Останалите 9 % са поделения, подчинени на Съвместното командване на силите. Освен близо 6000 военни от системата на отбраната ще бъдат съкратени и 1300 цивилни служители. Числеността на администрацията ще бъде сведена до 750 души, а командната структура на войската ще е 2,5 % от общата численост на бойните части.
Сегашните началници, който бяха командващи на пехотата, ВВС и ВМС, ще са командири на съответните войски. Експерти обясниха, че в подобна рангова трансформация няма никаква логика, защото командирите са в тактическите звена - от взвода до батальона. Той има съвсем други функции за разлика от генерала, който стои начело на съответния вид въоръжени сили. Генералът не командва като ротния или взводния - той управлява войските. Според запознати принизяването на ранговката ще доведе до падане на длъжностите за генералските звания. Ако сега за шеф на пехотата или ВВС длъжността е за тризвезден генерал, с промените тя ще се трансформира за двузвезден. Освен това се очаква и орязване на генералските длъжности във войската. Ако сега армията ни се командва от 32-ма генерали, тяхната бройка вероятно ще е 22.
Документът предвижда още бюджетът за отбрана да е не по-малко от 1,5 % от БВП. Сега той е около 1,4 %, а когато ни приемаха в НАТО, беше 2,5 %. Военни финансисти твърдят, че за пръв път в историята на армията МВР има по-голям бюджет от Министерството на отбраната.
Предвижда се планираните мащабни промени в системата на отбраната и армията да се извършат до 2014 г. Политици с опит обаче припомнят, че всяко ново правителство идва с намерение да ореже армията, а всяко следващо отменя плановете...
Няма противоречия и конфликти между цивилното и военното ръководство в Министерството на отбраната, обяви пред БНР вчера военният министър Аню Ангелов. Той определи като “нонсенс” твърденията на депутати от БСП, че не е направил необходимото да покани в парламентарната комисия по отбрана и външна политика представители на военното командване.
“Аз никого не съм спирал, нито съм пречил на когото и да е било да се среща с представители на комисията”, допълни министърът. И обясни, че още няма решение на продължаващия вече втори месец конфликт с президента Георги Първанов за назначаването на шеф на военното разузнаване. Според Ангелов на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност той отхвърлил всички обвинения за непрозрачност в политиката на МО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker