Служебният премиер Огнян Герджиков: В немалко от проверените обществени поръчки са включвани условия, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на кандидати

Pan.bg 17 фев 2017 | 20:00 views (787) commentaries(0)
img
"Фокус"


София. В немалко от техническите задания или документациите за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в обществените поръчки. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков на пресконференция в Министерски съвет, на която бяха представени резултатите от проверките на министерствата, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . По думите на премиера такива факти са констатирани в процедура на Агенция „Пътна инфраструктура“ за обществена поръчка за избор на изпълнител за поддържане на участък от автомагистрала „Хемус“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“. Нередности са констатирани и в обществената поръчка за избор на изпълнител на участък от автомагистрала „Тракия“ и пътна връзка „Марица“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел „Траянови врата“.
В министерството на икономиката са докладвани нарушения за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците. При Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия процедурата за обществената поръчка надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция, проведена през 2016 година, е проведена при липса на конкуренция. Служебният премиер увери, че за извършените нарушения са сезирани Агенцията по държавен финансов надзор и Сметната палата.
Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за изготвянето на последваща оценка на Програмата за развитие селските райони - 2003-2007 година. „Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата от ЕК“, предупреди Герджиков. Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството. При Министерствата на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016. По думите на Герджиков забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на ЕК. Нарушения са констатирани и при процедурите на Агенцията по вписванията.
„Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите. Специфичен риск в областта на централизирането възлагане на обществени поръчки със съгласуваните действия е практика от страна на търговци в определен сектор. Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация“, отбеляза още служебният премиер, като допълни, че картелите се доказват трудно, а делата продължават с години.
„Известно е, че за 14 дена не може да се направи пространен и дълбочинен анализ, което означава че министерствата ще продължават да правят изследвания на завареното, без разбира се това да е център на работа на министерствата, тъй като акцентът на правителството е провеждането на честни избори и подготовка на председателството на Съвета на ЕС“, заяви още Герджиков. Той допълни, че е отправил изискване всички обществени поръчки, които са неотложни за мандата на служебното прав, да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от компетентните органи.
Весела ПЕТРОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker