Тръмп провали споразумението за свободната търговия и борбата с климатичните промени на срещата на Г-20.

Pan.bg 20 мар 2017 | 13:35 views (526) commentaries(0)
img Тръмп провали споразумението в подкрепа на свободната търговия и борбата с климатичните промени,на срещата на министрите от Г-20 в германския град Баден Баден и се закани на Световната търговска организация.
Вашингтон отказа да поеме подобен ангажимент. Стивън Мнучин, финансовият министър на американския президент Доналд Тръмп отказа да подкрепи двете най-важни точки обсъждани на срещата.Мнучин посочи, че не изключва предоговаряне на многостранните споразумения на Световната търговска организация, които не удовлетворяват Тръмп.
„Смятаме, че някои договорености в СТО не се прилагат и ние ще работим агресивно за тяхното прилагане в интерес на американските работници”, заяви финансовият министър на САЩ на пресконференция, допълвайки, че „тези споразумения са стари и се нуждаят от предоговаряне”.
Това е добър прецедент за България и Гърция,ако се наложи да налагаме наказателни митнически тарифи на европейски държави,заради "различните скорости на ЕС".

Срещата в Баден Баден беше първият официален сблъсък между новата американска администрация и останалата международна общност. Доналд Тръмп смята глобалното затопляне за измама и предлага нов данък върху вносните стоки. Според него търговските отношения с някои страни трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат по-честни за американските работници.

Нито САЩ, нито ЕС биха спечелили от трансатлантическа търговска война, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Силните различия между американския президент Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел във всички области, от търговията до имиграцията,бяха демонстрирани и по време на ледената първа среща помежду им в Белия дом в петък.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта затрудненията в намирането на общ език с администрацията на Доналд Тръмп, която носи отговорност на водещата икономика в света.

Франция изрази съжаление за несъгласието по тези два пункта, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че световният икономически растеж укрепва, но предупреди, че грешните политики могат да спрат скоростта, с която той се развива.

След двудневна среща министрите от развитите и развиващите се страни от Г-20 посочиха, че работят за укрепването на приноса на търговията към икономиките, без обаче ясно да отхвърлят протекционизма.

Г-20 включва Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Южна Африка, Южна Корея, Япония, САЩ и ЕС.

Изглежда не е случайно измислянето на "нова геологична епоха-Антропоцен".
На Международния екологичен конгрес в Кейптаун, учени от Международния съюз по геоложки науки, публикуваха доклад, който се отнася до настъпването на Земята нова геологична епоха,съобщава от The Guardian.
Според учените,хората са "победили" планетата от гледна точка на тяхното влияние с факторите на производство върху природата.С други думи, влиянието на човека върху Земята е по-силно от влиянието на Земята върху човечеството.
Това е довело до нарушение на в закономерно природния ход на епохите и вместо холоцена, което тече през последните 12 хиляди години,Земята влезе нова геологична епоха-Антропоцен.
Основните характеристики на новата епоха -Антропоцен са ядрени тестове, планините от пластмаса и домашни пилета.
В доклада се казва, че ерата Антропоцен се характеризира с прогресивно изчезване на животински и растителни видове. Във въздуха се повишава концентрацията на въглероден диоксид и химикали.

Следите от човешка дейност са така широко разпространени и в толкова дългосрочен план,че тяхният геоложки отпечатък може да се счита за знак на друга епоха.

ЙОРДАН ХАЛАЧЕВ
ПРЕГЛЕД
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker