Кемалистка Турция е смъртоносно ранена, но не е загинала

Pan.bg 21 апр 2017 | 09:04 views (568) commentaries(2)
img trud.bg
От Николай Николаев
21.04.2017 • 07:00

Балканите се завръщат в геополитическите условия от началото на XX век

Много от анализите, включително в западната преса, наблягат върху тезата, че с одобрените на референдума конституционни промени Ердоган се превръща в диктатор. Това разбиране е погрешно. Събитията, които наблюдаваме в съседна Турция, не могат да се подведат под понятийния апарат на модерните западни политически доктрини поради една проста причина – днешните управляващи кръгове в Анкара отхвърлят „Стара Турция“ и самата принадлежност към европейското семейство и налагат цяла самостоятелна парадигма. Неофициалната идеология на елита в Турция е доктрината на неоосманизма, според която Турция не е европейска светска република, а наследник на ислямския халифат – Османската империя.

Властта за Ердоган не е самоцел, а инструмент по пътя на възраждането на Османската империя. Както той малко нескопосано обясни непосредствено след референдума, новото конституционно управление ще ползва не персонално него, а системата на неоосманската власт. „Аз съм смъртен и мога да умра във всеки момент“, заяви Реджеп Ердоган. В последните години от управлението на турския лидер целенасочено се демонтират светските институции на кемализма, които отстъпват място на религиозните ордени и учреждения. От политическата сцена беше отстранен гарантът за светския характер на републиката – военните, а образователната и съдебната система преминаха в ръцете на религиозните среди. Турция се ислямизира.

Знаците за ислямизацията са навсякъде – от министри, които заявяват, че мястото на жената е вкъщи като майка, религиозно обучение на младите, до телевизионни предавания, популяризиращи неоосманска култура. В последните месеци в медийна звезда се превърна Нилхан Османоглу, внучка на османския султан Абдул Хамид II, която подкрепи референдума на Ердоган и дори предяви наследствени претенции към Галатасарайските острови на Босфора.

Залезът на кемализма в Турция и възходът на неоосманизма неизбежно позиционират София и Анкара като съперници на политическото поле. Нещо повече. България е изправена пред екзистенциална заплаха. За неоосманистите съвременната българска държава е историческа грешка, неуспешен политически проект, който е отнел ядрото на Османската империя – териториите на т.нар. Румелия. Когато боят е неизбежен, трябва да си готов да удряш пръв и рано или късно България ще бъде принудена да действа. Днес съществуват два идейно-политически проекта, които могат да бъдат противопоставени на новата Висока порта – правовата „демократска република“ на Левски в съвременния дискусионен прочит на либералната демокрация и „православното царство“, което „да издигне отново сваления кръст над „Света София“ в Цариград.

В първия случай съюзници могат да бъдат светски настроените турци, които, както показа референдумът, са половината от населението на нашата югоизточна съседка. Кемалистка Турция е смъртоносно ранена, но не е загинала. Въпреки репресиите, на които са подложени инакомислещите, те далеч не са маргинална опозиция, а влиятелните прослойки на средната класа, интелигенцията, академичните среди и образованите млади хора. АкоБългария реши да се противопостави на неоосманистките аспирации, в лицето на българските изселници София може да открие безценен съюзник в битката за правова държава, върховенство на закона и мир в региона. България трябва да е готова за сътрудничество със светски настроените политически и икономически елити.

Политика, лишена от сериозни ресурси и поддръжка, обаче не е в състояние да се превърне в успешно противодействие. България днес е член на ЕС – организация, която декларира придържане към принципите на демокрацията и правата на човека. В този смисъл София има златна възможност да използва позициите си в Брюксел, като бъде проактивна страна в изработването на европейската стратегия спрямо новите турски реалности. Ако не го стори, бъдещето пред единството и суверенитета на страната ни изглежда несигурно. И в двата случая новите реалности са факт – Балканите се завръщат в геополитическите условия от началото на XX век.

(Със съкращения от a-specto)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  друга не е имало 21 апр 2017, 09:29
   
  3
   
  0

  "Кемалистка Турция". Без определителното. Днешна Турция е създадена върху идеите на К. Ататюрк за светска, буржоазна държава. Един добър офицер слага базата на съществуване на алтернативата на Османската империя. Оттам и слабостите на тази база. Република Турция не успя да навърши 100 години, а краткият период на нейното съществуване беше изпълнен с политическа нестабилност и военни преврати, с геноцид и омраза. Армията не се оказа способен защитник на "Кемалистка Турция", поради две причини - 1. в една светска държава има други лостове, а не военни, за защита на демокрацията. 2. Много лесно армията беше превзета отвътре, чрез налагане на верни на Ердоган хора, които промениха позицията на генералитета към демократичните свободи на хората.
  Реваншизмът в Турция е много силно изразен,той е популистката карта, която политиците разиграват на изборите. Но вече не звучи така популистки, а като добре начертана програма, още повече, че никой не може сериозно да му се противопостави в региона. ЕС си е зает със своя страх от постоянен тероризъм и мисълта, че Ердоган може да накара 2 милиона "бежанци" да нахлуят в Европа стряска съня на евролидерите. А това е и неговия шантаж към Европа. Едва ли някой ще си мръдне пръста, за да противодейства на "ислямската дъга". Колкото и да е неприятно за много анализатори, има един субект на международни отношения, който може да озапти имперските амбиции на Ердоган - Русия. Връщаме се към споразуменията от Ялта и тази реалност трябва да отчита. Руските интереси на Балканите са силен коз за всеки, който иска да съхрани своя национален суверенитет от агресията на новия турски султан. И това е реалността.

 2. #2
  Среднощен експрес 21 апр 2017, 20:31
   
  0
   
  0

  Абе спомням си,че навремето за тая "прогресивна,кемалистка" Турция навремето беше направен един мноого характерен филм за ужасно светската им правосъдна система и ужасно цивилизованите условия в затворите и.Филмът се казваше " Среднощен експрес ".

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker