Бригаден генерал Явор Матеев: Надяваме се следващата година да завършим организационните промени в Специалните сили с един много по-добър бюджет

Pan.bg 16 май 2017 | 19:03 views (3399) commentaries(10)
img focus


Пловдив. Надяваме се следващата година да завършим организационните промени в Специалните сили с един много по-добър бюджет, който вече е самостоятелен. Това каза пред журналисти командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Той припомни, че законовите промени бяха започнати миналата година и те са довели до качествена конкретна промяна на цялостната организация и функциониране на Специалните сили. „Това имаше положителен ефект върху нас”, увери Матеев. По думите му това не е краят на реформата в Специалните сили, като периодът е преходен. „Вярваме, че тези пари, за които говорим, ще бъдат отпуснати, каза още бригаден генерал Явор Матеев по повод обещаните от премиера Бойко Борисов 3 милиона лева за ремонт на сградния фонд.
„През тази година този проект ще бъде реализиран, като ще се тръгне по един съвсем различен път”, каза още Явов Матеев. По думите му това трябва да се случи в контекста на факта, че през тази година бригадата ще бъде домакин на мащабно междусъюзническо учение на Специалните сили. „Надявам се, че ще може да започнем и превъоръжаване, така че да може в много по-добри условия да изпълняваме мисиите за специални операции и България да разчита на едни сили, на които разчита всяка една нормална държава в света”, добави бригаден генерал Матеев. Той подчерта, че мотивацията на военнослужещите е важна, наистина, но в Специалните сили служат мъже и жени, които поставят службата над всичко и изпълняват задачите си при наличните условия, оборудване и снаряжение, като дават максимума от себе си.
Днес в 68-ма бригада Специални сили се състоя брифинг на военнослужещите с новия министър на отбраната Красимир Каракачанов по текущи задачи и проблеми, които бяха анализирани. Бяха демонстрирани умения и снаряжение на специалните части у нас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Незнайния войн 18 май 2017, 07:56
   
  8
   
  13

  Тоя интригант не спря да се самоизтъква. Има толкова общо със специалните операции, колкото и аз. Може би и по-малко.

 2. #2
  до " Незнайния войн" 18 май 2017, 10:21
   
  11
   
  5

  Не знам знаен или незнаен си, но като нямаш нищо общо, защо се обаждаш и коментираш?! Хайде всеки да има мнение за работата, от която разбира!

 3. #3
  българин 18 май 2017, 10:37
   
  10
   
  6

  алооооооо незнайния, когато направиш за специалните сили колкото е направил генерал матеев ще коментираш. до тогава обаче си стой в дупката и по-добре мълчи

 4. #4
  до 2 и 3 18 май 2017, 11:01
   
  6
   
  9

  Ако се замислите малко, стига да можете, обаждам се защото съм наясно много добре кой какво е направил за СС и какво представлява въпросният господин. Други са направили много повече. Може пък и аз да съм измежду тях

 5. #5
  до 2 и 3 интригант мръсен 18 май 2017, 15:39
   
  9
   
  6

  2 и 3 ти със сигурност нямаш нищо общо със ССО защото г-л Матеев до момента е направил най много за ССО от всеки друг. Така че си злобей на воля редовите оператори в ССО знаят най добре кой е работил за тях и кой е работил само за собствената си кариера - като теб.

 6. #6
  запасняк 18 май 2017, 22:01
   
  4
   
  4

  Колеги, който е чел историята на Парашутната дружина, Спецназа в соц. времената и съвременните тенденции за развитието на Специалните сили, ще му светне под шапката (баретата), че генерал Матеев си знае работата - обединение на всички специални части под общо командване, подчинено на началник на отбраната, а ако този не е читав - на министъра на отбраната. Това командване трябва да бъде в София и да представлява четвърта въоръжена сила! Петата отделна въоръжена сила трябва да бъде Българската национална гвардия като войски за териториална отбрана по време на война. Съ нами Богъ!

 7. #7
  непукист 18 май 2017, 23:12
   
  5
   
  2

  Разбира се е достойно и похвално е всеки командир/началник да държи и със зъби и нокти да прави всичко възможно за развитието и просперитета на формированието от съответния вид и род войски и сили и да защитава неговото съществуване и развитие. Но в тази сложна и динамична среда за сигурност всички ние трябва да си отговорим на въпроса - основно само сили за специални операции ли трябва да развиваме и да окрупняваме, при тази квота за личен състав на БА? А какво ще кажат артилеристите (ракетчиците), танкистите, разузнавачите, химиците и другите родове войски, ами дори и бившите мотострелковаци (сега от механизираните формирования)? Всеки един род войска е важен и има значение и своите отговорности. А по отношение на това, кой какво е направил за развитието на силите за специални операции (бившите спецназ) през годините предполагам, че много военнослужещи - генерали, офицери и сержанти, та дори и войници имат принос за това. Независимо дали са служили в поделенията, командванията или щабовете на различни нива.

 8. #8
  до непукист 19 май 2017, 07:01
   
  3
   
  4

  Да непукист всеки вид въоръжена сила е важен няма две думи но в тази обстановка съвременните заплахи и в региона в който живеем сега повече от всичко ни трябва вида въоръжена сила ССО. За генералите имате си генерали да си ви защитават сега Матеев и вас ли да защитава айде стига де той и сега си има проблеми затова че е достоен и си казва каквото мисли на глас.
  Нека бог да е със генерал Матеев и със ССО защото те са носителите на новото в нашата изстрадала армия.

 9. #9
  daam 19 май 2017, 07:05
   
  5
   
  2

  В руските въоръжени сили са сформирани Сили за специални операции и се води подготовка за тяхното използване. Това съобщи В. Герасимов, армейски генерал, началник на Генералния щаб на Въоръжените сили. Той отбеляза също, че използването на ССО се планира не само на територията на страната, но и извън нейните граници. По думите на Герасимов, по-рано беше създадено Командване на силите за специални операции, в сферата на дейност на което влиза планова работа и изпълнение на мероприятия по плана за подготовка на армията. Наред с това е бил разработен и специален пакет документи, съгласно които се определят насоките за развитие, сферите на използване и способи за подготовката на тези сили. А самата новина за създаването на Командването на ССО стана една от най-важните военнополитически новини в Русия. Мнозина експерти веднага я нарекоха стратегическа. В този контекст е необходимо да напомним, че в Америка подобно командванесъществува вече повече от четвърт век. Американците отдавна са разбрали очевидното – дейността на подразделенията със специално назначение и разузнаването понастоящем преминаха от категорията второстепенно направление – в напълно автономен способ за водене на бойни действия.

 10. #10
  До наблюдател 20 май 2017, 00:24
   
  1
   
  1

  Наблюдателю явно много те боли че Матеев е постигнал нещо ще се задавиш от злоба недей току виж те застигне някой инфаркт. Така като те гледам ще си останеш наблюдател до края на мизерния ти живот.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker