Владимир Чуков хвърли бомба: Създателят на "Ал Кайда" е събирал информация за България

Pan.bg 15 юли 2017 | 21:30 views (5959) commentaries(0)
img
pik.bg


Човекът, който реално създава Ал Кайда - Абдула Азам, е събирал информация за България през 1989 г., когато бе т. нар. възродителен процес. Това заяви пред "Канал 3" арабистът Владимир Чуков.
"Тогава, през 1989 г., Абдула Азам, духовният баща на Бин Ладен, е в Истанбул, търси информация и е бил на път да направи една сериозна преоценка на ситуацията в България. И ако те са били решили да пращат хора, както после в Босна, нямало е да питат нито турското правителство, нито България, нито тези хора, които участваха в т. нар. "голяма екскурзия". Това, което той пише за България, е много интересно: "Българското комунистическо правителство е най-жестокото по отношение на мюсюлманите с изключение на това в Албания." И ако възродителният процес се беше приключил така, както приключи, сега бихме могли да говорим за една съвсем друга ситуация", казва Чуков.
Той е категоричен, че в момента няма държава, която да е стопроцентово сигурна спрямо терористични заплахи, особено покрай намаляването на влиянието и територията на т. нар. „Ислямска държава“.
"Няма държава, която да е застрахована, гарантирана, която да е бяло поле на картата - и ако смятаме така, значи сме наивници, каза Владимир Чуков. - Но има и съответна степен на опасност, а България не е Босна. Съседна Югославия и особено Босна бяха залети от войни, залята с масово участие на джихадисти.“
За радикализацията в циганските махали, като тази в Пазарджик, Владимир Чуков сподели:"През 90-те години на миналия век точно тази махала бе приютила т. нар. капланджии, и тогава издигнаха знамето на халифата - Метин Каплан, на този турски халиф от Кьолн, който излежава доживотна присъда в Турция. Тези хора (от махала Изток в Пазарджик), те са предразположени да бъдат каналджии, да бъдат ятаци - за даване на подслон, за даване на канали, за насочване от границата, към границата, нещо, което не го правят за пръв път. Така е било през 93-а, 94-а, през 95-а година."
Владимир Чуков обаче не вижда циганите като джихадисти, които се жертват за вярата. "В личен план циганите не биха стигнали дотам да си направят халифат - вие мислите ли, че може да има циганин, който да стане самоубиец?", попита накрая той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker