Проф. Ивайло Дичев: Някой да ни е принудил да влизаме в ЕС?

Pan.bg 10 сеп 2017 | 12:05 views (4150) commentaries(12)
img
dw.com


Искаме заплати като западните, искаме храни като западните, но кажат ли ни, че някои наши неща също трябва да станат като западните, започваме да се репчим. ЕС да не е някаква сергия, от която си взимаш каквото си искаш?

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Старата дилема между равенство и свобода, която изучават още в първата година на политологията, днес раздира Европейския съюз. От една страна кипи битка за равенство между бедни и богати в Съюза. Като се започне от кохезионните фондове, които имат за цел изравняване на регионалните различия. Като се мине през идеите за паневропейска минимална заплата и неотдавнашните страсти около предполагаемото нееднакво качество на продуктите в търговските вериги на изток и запад. И се стигне до последната гражданска инициатива на унгарската крайнодясна партия „Йобик", подкрепена от нашето ВМРО, за Доходен съюз (Wage Union) - тоест, равно заплащане за равна работа където и да се намираш. Ни повече, ни по-малко. Това, впрочем, щяло да спре изтичането на хора към страните с по-високо заплащане и съответно да предотврати демографската катастрофа, която традиционно мъчи патриотите.

Парадоксът
Само че вижте сега парадокс. Същите тези горди източноевропейци - споменахме Унгария и България, но трябва да добавим и Полша, Словакия, Чехия, Румъния - се възмутиха дружно от искането на френския президент Макрон командированите шофьори да получават за престоя си в Западна Европа толкова пари, колкото взимат колегите им там. Това противоречало на свободата, на движението, на избора, на инициативата. Слушахме редови тираджии, които ни обясняваха колко ще е лошо да им се плаща повече, защото фирмите на началниците им щели да фалират и те - не дай си боже - щели да бъдат принудени да работят за западноевропейските им конкуренти.
Подобна е реакцията и към идеите за данъчна хармонизация, за която отново французите най-много натискат. Нали конкурентното ни предимство е да сме „чийп" - борим се за свободата да подбиваме цените на конкуренцията, живеейки същевременно в кочина.
И неолиберали, и крайнодесни, пък и псевдолевите социалисти посрещат по този начин и всякакъв намек за регулации от екологическо естество например. От замърсяващите Марици до Натура 2000 около Калиакра, която не позволява на определени бизнесмени да застроят закупените от тях терени както са си го намислили.
Какво точно искаме?
На пръв поглед дилемата е класическа: ляво срещу дясно. На втори обаче нещата са доста объркани. Какво точно искаме, когато настояваме за равни заплати: да вдигнат източните (ляво) или да свалят западните (дясно)? Същото е с данъците: по-високи на изток или по-ниски на запад? Подобно объркване цари и около темата за свободата: икономическата свобода да печелиш безогледно ни се сервира като национален суверенитет - тоест, свободата гордо да се репчим на европейците, които, виждаш ли, ни налагат да си пазим здравето или природата.
Разбира се, във всяка реална политическа общност балансът между свобода и равенство е резултат от договаряне и битки, като в едни периоди надделява едното, в други - другото начало. Няма как утре минималната ни заплата от двеста и нещо евро да се изравни с почти две хилядите в Люксембург. Справедливо ли е неравенството? Ами не е. Разликите вътре в Съюза са толкова големи, толкова трудно преодолими, че чак те избива на екзистенциални мисли - защо трябваше да се родя латвиец, румънец, българин…
Проблемът е в това, че за разлика от националните държави ЕС няма централно управление; няма сила, която да извърши някое от нещата, които ни се струват правилни - например да премести едни пари от Люксембург към Вилнюс, да вдигне корпоративния данък в Ирландия, да закрие голфовете в България. Просто не сме делегирали това право на някакъв орган и колкото и да се сърдим на „евробюрократите“, че нищо не правят, вината си е в нас, защото не сме поискали европейско правителство.

В идеалният случай

Европа е пространство от друг тип и в идеалния случай участниците в него са мотивирани от ценности, които се рационализират в договори и правни норми. Думата „клуб“, която се използва за ЕС, казва именно това - членуват онези, които искат да спазват принципите му. Какви са тези принципи ли? Ами смятаме, че не бива да губим ориентира на равенството, за разлика от САЩ например. Не приемаме да се ограничава свободата на движение, затова и се разделяме с Обединеното кралство. И не на последно място: вярваме, че трябва да има солидарност. Само че човешките ценности предполагат симетрия и ако само богатите проявяват солидарност, а бедните отказват да приемат квоти от по няколко хиляди бежанци, клубът се превръща в нещо друго, в един вид супермаркет, откъдето си взимаш онова, което ти трябва (по думите на Макрон). Но ценностната мотивация е точно обратното на супермаркета: някои неща просто не подлежат на пазарлък - и толкова. Няма как да откажеш санкциите срещу Русия вчера и срещу Турция утре. Същото е с човешките права, с природата, със смъртното наказание. Членството в ЕС не е задължително, то се крепи единствено на принципи, които в тази модерна общност се оказват много по-важни, отколкото в старите империи, защото заменят политическата принуда отгоре.
Днес обаче май вървим в обратната посока. Единият призовава за равенство при Е-тата в консервите, другият настоява да плаща на командированите работници според “страната на произход“, третият жонглира с цифри за това колко несправедливо е разпределена екологическата тежест в различните страни-членки. Няма император, който да сложи точка и да нареди какво да правим. И така какофонията ни опиянява, а дигиталното ехо я усилва направо до крясък.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Георги Ковачев_ 10 сеп 2017, 12:31
   
  49
   
  11

  Аз лично не помня някой да ме е питал искам ли в ЕС, или не искам. Някой да помни да е бил провеждан референдум по въпроса? Май нямаше такова нещо. Та след като не си направиха труда да ни питат, простичкия отговор на въпроса на професора по-горе е "Да, принудиха ни. Най-малкото ни довлякоха в ЕС доброзорно."

 2. #2
  jmas 10 сеп 2017, 12:45
   
  11
   
  11

  Неволята, Ивайло, неволята, къде ли не ни е набутвала, а то все "пространства от друг тип"...

 3. #3
  Обективен 10 сеп 2017, 14:00
   
  30
   
  12

  Да, десният елит ни принуди и реши вместо нас!

 4. #4
  Тоя мушморок 10 сеп 2017, 14:18
   
  41
   
  12

  Единствената заслуга на тоя мушморок,че е син на Стефан Дичев.Ако беше жив,баща му щеше да се срамува от него.Точно такива врещящи мекерета като тоя ни завлякоха на сила в Гейропата.Референдум нямаше.Набутаха ни доброзорно със заплахи и изнудване.Сега искат да плащаме НИЕ заради колониалното минало на Франция,Белгия,Холандия,Италия,Испания и Португалия.Орбан и поляците им то казват право КУМЕ в очи.Не те,гейропците са ни нужни,ние сме им нужни.Българи не отвличат гейробски деца,докато броят на отвлечени българчета вече е няколко десетки.Да им пикам на правосъдието.В Гейропата е налице генетично израждане и затова крадат свежи гени.Гейропците знаят ,че са нефелни и затова са приели да ги оплождат чужденци.Ще умрат като Римската империя - никой няма да го е грижа за Гейробския съюз след 10 години.

 5. #5
  Петър Танев 10 сеп 2017, 15:42
   
  37
   
  11

  Господин професоре, обяснете, моля, защо задължително условие за влизането на България в икономическия ЕС, беше да стане член на военния НАТО?

 6. #6
  Исмаил 10 сеп 2017, 15:50
   
  35
   
  14

  Тъй като Никой не е питал народът иска или не иска да влиза в Европейския съюз и в НАТО А само една шайка мошеници ни набутаха в тези криминални организации с цел лични облаги. Народен съд за националните предатели.

 7. #7
  Василева 10 сеп 2017, 19:38
   
  18
   
  12

  Стефи Василева Теб са те питали навярно...нас не са....Професоре мъчно ми е за теб...Та ние си имахме всичко , а сега какво - ти какво защитаваш... "И така, Евросъюзът, това ялово отроче на Вашингтон и Брюксел, създадено с единствената цел да започне поробването на света, се разпада. И няма сила, която да спре центробежните процеси. Защото освен Великобритания, която през глава избяга от ЕС, освен Дания и Швеция, които изобщо не искат да влизат в ЕС, има и много други страни, които засега са членки на Евросъюза, но вече гледат навън. Защото и най-запалените привърженици на евроинтеграцията като Полша, Чехия и Унгария вече не желаят да изпълняват командите на Брюксел. Понеже тези „команди“ разрушиха техните икономики."
  Харесва ми · Отговор · 4 мин. · Редактирано
  Управление
  Стефи Василева
  Стефи Василева "България, и преди всичко българският народ, също отдавна искат да се махнат от тази наложена им робия на Евросъюза. Защото само за 25 години брюкселските и вашингтонски чиновници успяха да разрушат цялата, някога мощна икономика на нашата страна. И да принудят милиони българи да тръгнат немили-недраги по чужбината. А тези, които останаха тук, бяха обречени на мизерия и гладна смърт.

  Ето защо никой в Европа няма да заплаче за разпадащия се ЕС. И никой в Европа няма да каже добра дума за Запада, който с коварство и лъжа колонизира народите и държавите.

  Но всичко си има край. И краят на Евросъюза настъпи. Кралят е мъртъв. И народите никога вече няма да приемат нови крале. Защото разбраха, че СВОБОДАТА, както казва великият испанец Сервантес, е най-висшето благо на земята."
  Харесва ми · Отговор · 4 мин.
  Управление
  Стефи Василева
  Стефи Василева Професоре - а това какво е....подигравка http://e-novini.bg/vizhte-kolko-pari-poluchava-sirijski…/

  Вижте колко пари получава сирийски мигрант с 4 жени и 23 деца в Германия!
  Наскоро стана известен един случай на сириец,…
  E-NOVINI.BG
  Харесва ми · Отговор · Премахване на визуализацията · 2 мин.
  Управление
  Стефи Василева
  Стефи Василева И още нещо Професоре.........."ЗА ТЕЗИ ,КОИТО НЕ ЗНАЯТ

  Добри Божилов

  Искам да припомня как възникна "българският ТИР". Той е продукт на... Тодор Живков. Като почти всичко разумно, от там идва. Та историята започва с финансови затруднения на фирмата "Волво". Да, същата. Пред фалит е. Тогава др.Тодор Живков предлага България дапоръча 1000 (хиляда) камиона и с тях да се основе фирмата СОМАТ, която да вози из Европа. Шведите се навиват и уреждат всички разрешителни за СОМАТ. Ние плащаме камионите и ги спасяваме от фалит. Фирмата СОМАТ се превърща в един от най-големите транспортни доставчици в Европа. После бе приватизирана иплячкосана, но инерцията роди стотици малки фирми, които правят същото.

  Това е историята на българския ТИР, за онези които не знаеха...

 8. #8
  Мунчо 10 сеп 2017, 22:48
   
  23
   
  10

  Поредния професор с поредната глупост! И поредния който си личи от коя хранилка лочи!

 9. #9
  С такива табели 11 сеп 2017, 09:55
   
  20
   
  12

  Като чуя,че някой е културен антрополог и ми се повръща.Повечето соросоиди и либерасти се подвизават с такива табели.

 10. #10
  Иван Бориславов 2 11 сеп 2017, 18:37
   
  20
   
  11

  ОТВРАТ! Вън от НАТО, вън от ЕС! България, Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия и Полша (мамалигите ако искат) имат достатъчен потенциал за една организация, противовес на ЕС, с железен тил Русия, Беларус и Покрайнините. Но нашите национални предатели, сучещи от вимето на еврофондовете, са готови да затрият България, но няма да пуснат цицата!

 11. #11
  EnchoDobrev 12 сеп 2017, 13:43
   
  8
   
  16

  Ако, ревящите, преди повече от 10 години не питахте ли защо не сме в ЕС !?

 12. #12
  Георги Ковачев_ 12 сеп 2017, 15:57
   
  15
   
  7

  До №11: мен лично изобщо не ме интересуваше защо не сме в ЕС. Дали блока ще се казва Варшавски договор, ЕС или НАТО, за малките държави като нашата няма абсолютно никакво значение - решенията се взимат отнякъде другаде, обикновено са в наша вреда, а т.нар. ни "управници" са просто колониална администрация, спускащи и налагащи решенията с железни доводи - преди беше "гаварит Москва", днес е "така казаха началниците в Брюксел". Същата история, с различен етикет.

  Добрата новина, поне за нас, е, че ако историята е някакъв индикатор, всяка империя, (без значение дали се нарича "съюз", "пакт" или "договор"), която ни е владяла, рано или късно се е разпадала. Няма основания да смятаме, че НАТО и ЕС ще имат по-различна съдба. Както се казва, не е необходимо да победим копелетата, достатъчно е да ги надживеем.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker