Доклад посочи Русия като заплаха за България, депутатите с реакции

Pan.bg 13 сеп 2017 | 16:07 views (728) commentaries(7)
img
vesti.bg
България 13 септември 2017, 14:44Това е груба грешка - за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, посочи Антон Кутев. Цветанов заяви, че от ГЕРБ са удовлетворени, че нещата се назовават с истинските им имена
Русия ли е най-голямата заплаха за сигурността на България - това коментираха депутатите днес, след доклад на правителството, който посочва именно Москва сред основните източници на регионална нестабилност.
Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.
Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. "В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война".
Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".
"Четох доклада, това е груба грешка -
за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, за пореден път ще покажем неадекватност и се надявам да няма трайни последствия. Така коментира в НС депутатът от БСП за България Антон Кутев констатацията, че българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.
Последните правителства показват склонност към антируско настроение, а българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски език.Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме отношения с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив, именно това, че сме членове на НАТО и на ЕС означава, че ние можем да бъдем моста на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история, подчерта Кутев.
Докладът за руската заплаха обективно отразява реалността.
Това заяви днес депутатът от ПГ на Обединени патриоти Милен Михов пред медиите в НС.
В доклада са посочени три ясни факта: първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн, на второ място - изострените отношения между Русия, от една страна, и НАТО и ЕС от друга, на трето - засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, посочи Михов.Не трябва да си затваряме очите пред тези заплахи за националната сигурност, допълни той. В България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн, отговори той. Никой от нас не е поставял под въпрос добрите отношения с Русия, смята депутатът, според когото и в други документи имало подобни изводи спрямо Русия.За всеки гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа, каза Михов.
„Само с приказки не става - става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България”, изрази отношение и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров по темата.
"Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена".
Така коментира днес на брифинг в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов
И продължи: "Да си призная честно в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от МС съвсем скоро. Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания", посочи Цветанов. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България, а стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме чак толкова значение.
"България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт,
а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас".
Това заяви днес в кулоарите на парламента пред медиите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
И веднага направи уговорката, че тезите в доклада трябва да се гледат в цялост. На стр. 11 от доклада има едно изречение, в което се казва: ”Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства. А засилената националистическа реторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации.”
Не знам защо това изречение ни убягва - колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират, посочи Карадайъ. А този въпрос изключително зависи от нас, добави той. Затова зад тази вярна констатация и вярна оценка в това изречение ще очакваме да видим действията, защото решенията тук зависят изцяло от нас, от България, заключи лидерът на ДПС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Borei 13 сеп 2017, 16:21
   
  20
   
  6

  Поредната просташка глупост!
  Разберете празни глави на политици: Русия никога не е била и няма да бъде заплаха за България и българският народ!

  НО, тя е заплаха за идиотите на хранилка в ЕС, в американското посолство и при Натото...
  И последните си използват служебното положение, за да си запазят паричките от споменатите структури!!!

  Предатели и измамници на българският народ! Рано или късно ще има пак Народен съд и тогава ще висите по дърветата обесени!!!
  Ще ви приседнат доларчетата и еврата, получени за предателството ви!

  Не ме е страх от Русия! Да идва и да ни завладее! Поне ще ни спаси от разрухата и почалмарването, което ЕС и ГЕРБ ни налагат!!!
  И ще затвори границите да не влизат повече джихадисти у нас, няма да има повече и заплаха от потурчване, ще получим евтин бензин и газ, нови оръжия и т.н... ЕС и САЩ така и така вече умират! За какво да оставаме още с тях?

 2. #2
  m.genov 13 сеп 2017, 16:26
   
  21
   
  2

  Даа, а после всичко възможно правят, за да привличат руските туристи...

 3. #3
  росс 13 сеп 2017, 17:44
   
  14
   
  2

  Онзи с кривия и онази с миризливата се оказаха главния коректив и стратези на външната ни политика и геостратегически заплахи!!!

  Представете си що за аутисти пишат националната доктрина на страната!!!

  Тоя доклад е пълен БОКЛУК!
  Съмнявам се че даже са го чели целия, защото са им го написали на "Козяк" и нашите продажни псета просто трябва да го занесат за ратифициране!

  ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА В ТОЯ БЪЛВОЧ Е ЧЕ ПОДРОБНО СА СИ НАПИСАЛИ ВЪТРЕ ЗА КАКВО ИМ ПЛАЩАТ СОРОСОИДИТЕ! - ПЛАЩАТ ИМ ДА КОНФРОНТИРАТ СТРАНАТА С РУСИЯ!

  В този си вид доклада изобразява ГЕРБ като голям тъп щраус който си е заровил главата в пясъка, но голия му задник блести надалеч!
  РАНО ИЛИ КЪСНО НАРОДА ЩЕ ИМ УДОСТОИ ЗАДНИКА С ПОДОБАВАЩО ВНИМАНИЕ!

  НАИСТИНА ВЛАСТТА Е УЗУРПИРАНА ОТ ДОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ И НЕВЕРОЯТНИ МЪСТИЙ.

 4. #4
  Събуди се, племе! 13 сеп 2017, 18:56
   
  9
   
  2

  Проф. Людмил Георгиев: Събуди се, племе!
  13.09.2017, 12:07 Проф. Людмил Георгиев България
  Източник: Поглед.инфо


  /Поглед.инфо/ Почти се бях отказал да пиша каквото и да е, защото все ми се струваше, че няма смисъл, че няма сила, която да събуди племето от собствената му летаргия - дори последния път ви се извиних, драги!...

  Днес обаче се случи нещо, което най-после би трябвало да разтърси всички нас, случи се нещо изключително възмутително - българското правителство определи Русия като основна заплаха за националната сигурност на България?!...

  За мен е повече от ясно, че именно тази проамериканска и определено слугинска позиция на кабинета "Борисов 3" е фундаментално предателство спрямо българските национални интереси, а за вас?!...

  За мен този безумен акт на ръководеното от Мутрата Борисов правителство е още по-чудовищен, тъй като се приема в навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България от Османско владичество, за което тъкмо Русия има решаващ исторически принос, а за вас?!...

  За мен лицемерието на кабинета "Борисов 3" е отвратително, защото дори по времето на Съветския съюз в България нямаше военни бази на Варшавския договор, докато днес на нашата територия са разположени пет бази на НАТО, а за вас?!...

  За мен са реални опасенията, че по този начин българският народ може да бъде въвлечен в една абсурдна братоубийствена война със своя вековен съюзник, а за вас?!...

  За мен решението на правителството на Мутрагеньо от Банкя е опит за недопустим пробив във вековните езикови, културни и религиозни връзки между България и Русия, а за вас?!...

  Ето защо, призовавам Народното събрание на Република България да отхвърли по категоричен начин това срамно решение на кабинета "Борисов 3", което позори страната и нанася нова травма в българската национална психика!!!

  А вас призовавам: събуди се, племе! Без извинения!..

 5. #5
  Цопване в малоумието 13 сеп 2017, 19:00
   
  10
   
  2

  Решението на правителство да нарече Русия "основна заплаха за националната сигурност" е директно цопване в малоумието
  13.09.2017, 08:51 Петър Волгин


  /Поглед.инфо/ Решението на българското правителство да нарече Русия "основна заплаха за националната сигурност" не просто граничи с малоумието. То е директно цопване в малоумието.

  Взелите това решение приличат на безмозъчни слуги, които дори не могат да угодят както трябва на господарите си. В случая на презокеанските си господари. Да, в България е пълно с агенти на чуждо влияние. Само че това влияние няма нищо общо с Русия. Министерският съвет, всичките министерства, изобщо всички държавни структури, са пълни с храненици на "Америка за България" и безброй други американски явни и тайни организации. Много от работещите в големите медии и в разните либерални НПО-та също са с промити от американската пропаганда мозъци. И правят същото с мозъците на зрителите, слушателите, читателите. Именно това е влиянието, което е наистина опасно за България. Но на него никой да противодейства. И как да противодейства, когато цялата администрация и т.нар. "гражданско общество" са на доларова хранилка.

 6. #6
  НАЦИОНАЛИСТ 13 сеп 2017, 19:24
   
  14
   
  2

  те ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИЯ!

  ОСТАВКАТА ЧУКА ВЕЧЕ НА ВРАТАТА!

  ЯНУАРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ!
  И БОЙКУ-БАЙ БАЙ!

 7. #7
  E.KOSTOV 13 сеп 2017, 20:23
   
  3
   
  10

  Русия е заплаха чрез енергийните си корупционни проекти, които ни пробутва. Не е заплаха от военен характер. Няма и как да бъде. В НАТО сме. Ако Украйна и Грузия бяха в НАТО нямаше да им се случи всичко това, на което сме свидетели днес. Проблемът са корупционните енергийни проекти. Този енергиен хъб също обслужва руски интереси. Белене, Южен поток са изключително вредни за икономиката ни. Това ни е проблема с Русия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker