Бестселърът на Кеворк за Плевнелиев: Гротескният портрет на епохата!

Pan.bg 14 сеп 2017 | 13:35 views (1535) commentaries(4)
img
София, България14 Септ. 2017, 13:12
blitz.bg

Бестселърът на Кеворк Кеворкян за разрушителния престой на Росен Плевнелиев в президентството се радва на изключителен интерес. Днес публикуваме послеслова на Иван Гранитски към "Росен Плевнелиев - президентът натрапник".

Времето на така наречения демократичен Преход от края на 1989 година дава удивителни примери не само за шегобийството на историята, но твърде често и за мрачни и зловещи гротески, пред които капричосите на Гоя биха могли да изглеждат като наивни детски рисунки.

Поразително е, че българското общество се оказа дотам неподготвено за социалните трансформации и промени, че в продължение на повече от четвърт век не само не успя да открие истинските си безкористни и родолюбиви народни водачи и политици, но и прояви учудваща наивност и безхаберие, да не кажем конформизъм и овчи възторг, издигайки все по-неподготвени за сложния и противоречив исторически период персони, които в един момент си повярваха и се самопровъзгласиха за несменяем политически елит.

Връх на политическия шабаш, разбира се, е посочването на Плевнелиев за президент на Република България.

Почти няма медия в България, която да не е изтъквала и регистрирала безбройните гафове, скандални опущения или откровени глупости, дрънкани от това лице по време на петгодишния му мандат. Най-сериозно и методично обаче с изследването анатомията на това недоразумение се зае Кеворк Кеворкян.

В продължение на пет години той с удивително постоянство и търпение следи одиозното развитие на този български мистър Бийн. Сигурно пак вследствие иронията на историята българските телевизии се лишиха от легендарното предаване „Всяка неделя“, навярно защото политиците от всички разцветки твърде много се страхуваха от острия език на Кево и безпощадно верните му анализи. За сметка на това пък, редица вестници като „Уикенд“, „Стандарт“, „Преса“, „Труд“ и т.н. получиха феноменалната възможност блестящото перо на Кеворк да публикува на техните страници ярки политически анализи, безжалостни разрези на слугинажа на редица медии, антрефилета, полемики, филипики, политически портрети и прочее. С присъщото си чувство за хумор Кеворк нарече една внушителна серия от публикации „Приказки за телевизията“. Но ние виждаме, че в тези текстове често пъти не само няма нищо приказно, но и обратно – гротеската, безжалостната словесна карикатура, острата пародия доминират над всичко.

Ако погледнем като цяло тези може би над хиляда публикации, ще се убедим, че Кеворк Кеворкян е сътворил удивителен социополитически и философскоисторически портрет на епохата на прехода. А книгата, която сега поема в ръцете си любезния читател, наречена от автора „Плевнелиев – Президентът Натрапник. Истории от един мандат в мътилката на Прехода“, представлява мозайка от фрагменти от различни статии, филипики и памфлети в споменатите вестници, фокусирани върху нашенския мистър Бийн.

Кеворк създава особен жанр – иронична историография. По същество това е безжалостен разрез на политическия живот през последния четвърт век, през който интригите, крамолите, простотиите, нескончаемите плебейщини очертават гротесковия портрет на епохата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ДДТ 14 сеп 2017, 13:56
   
  18
   
  0

  "Връх на политическия шабаш, разбира се, е посочването на Плевнелиев за президент на Република България."
  БЕ КАКВО СЕ ЧУДИТЕ, БЕ!!! НЕЩАСТНОТО НЕЩО В ЧОВЕШКА ФОРМА БЕШЕ НАТРЕСЕНО ОТ ОТ ОНАЗИ КРЪСТОСКА МЕЖДУ ПРАСЕ И ТИКВА!
  НЕЩО НЕЯСНО???

 2. #2
  ДДТ 14 сеп 2017, 14:21
   
  11
   
  0

  Онова нещо ...ПлевнЯлиев...Защо ли се сещам за Ван Дер Любе??

 3. #3
  БЕН ГЪН 14 сеп 2017, 15:23
   
  16
   
  0

  Борисов вкара България в национална катастрофа, защото така искат чуждите му началници
  Публикувано на 14.09.2017 в България


  Фердинанд се смята за проклятието на България.
  Борисов може да се окаже по-злокобен.
  Първият вкара България в национална катастрофа.
  Вторият я вкарва в национална ликвидация.
  Общото между тях е омразата им към Русия.
  Еднаквото е хитростта им.
  Има и разлики.
  Единият е бил като господар сред чужденците.
  Другият – като слуга.
  Първият разби държавата, за да задоволи своята мания за величие.
  Вторият я унищожава, защото така искат чуждите му началници.
  И още нещо.
  Кобургът е бил начетен.
  Васил Василев, Фейсбук

 4. #4
  dghmgmd 14 сеп 2017, 16:00
   
  15
   
  0

  АЗ СЪМ ПЕНСИОНЕР. СЪГЛАСЕН СЪМ ОТ МИЗЕРНАТА СИ ПЕНСИЯ ДА ОТДЕЛЯ СУМАТА ЗА ДА КУПЯ ЕДНА ОТ ТАЗИ КНИГА. МОЛБАТА МИ Е ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕНА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ДА БЪДЕ ЗАСТАВЕН ДА Я ПРОЧЕТЕ. ЗАЩОТО АЗ, А И 99% ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЗРАЗЯВАТ СЪЩОТО МНЕНИЕ ЗА НЕГО. НЕКА ДА ГО РАЗБЕРЕ.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker