Симеонов към Йончева: Да събираме овъглени сирийчета ли?

Pan.bg 14 ное 2017 | 19:14 views (803) commentaries(3)
img
dir.bg


Вицепремиерът Валери Симеонов обвини депутатката от БСП Елена Йончева, че във филма й за оградата на границата източник е уволнен за трафик на бежанци полицай.
Вчера тя представи лентата "Граница", в която се твърди, че има злоупотреби при изграждането на преградното съоръжение и че каналите за трафик на мигранти действат с протекция от МВР.

"Напънала се планината и родила мишка. Бях на премиерата на политически-рекламирания документален филм „Граница“ на Елена Йончева. Скучен, изнасящ познати обстоятелства видео материал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“. Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели. Ентусиазирана аудитория, атмосфера на озлобление, реваншизъм и Народен съд от 1944 г.", се казва в пространното изявление на Симеонов във Фейсбук по повод филма.

След това вицепремиерът се обръща директно към журналистката, която влезе в парламента:

"Уважаема г-жо Йончева, у мен се породиха няколко въпроса към Вас:

1. Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.

2. Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? Може би, в тази връзка, бихте предложили подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета от оградата?

3. Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?

4. Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?

5. Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика? И ако отговорът Ви на горните въпроси е „Не“, считайте се за скъсана на фаза „листовки“ в изпита за начинаещи обективни журналисти".

По-нататък Симеонов директно иронизира Йончева:

"За мен доста комичен беше кадърът, заснет недалеч от Малко Търново, с огромната яма под висящия във въздуха участък на оградата и Вие в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата радост и възторг когато, напук на Вашите твърдения, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична цялост и показваща своята здравина и устойчивост".

След което вицепремиерът отново пита:

"Известно ли Ви е, че няма преграда пред водната стихия, особено в силно насечения планински терен на Странджа?"

И сам отговаря:

"Валежите, паднали в района на Сливарово и подкопали граничната ограда на няколко места, бяха с количества над 315 литра на м.кв.! За Ваше сведение, дъждовете в Германия на 30 май 2016 г. бяха около 170 литра на кв. м., взеха 5 жертви и отнесоха магистрали (виж снимката). При 315 литра/м2 българската ограда остана цяла, а при двойно по-слаб порой в Бавария цели пътища бяха унищожени".

Симеонов се съгласява с Йончева, че почти всички групи мигранти преминават през територията на страната със съдействието на гранични полицаи, но отбелязва:

"Лично аз съм подал два случая за такива служители, по които са приложени ефективни мерки. Единият от тях беше за граничен полицай от Средец, в чийто двор за по-малко от година се появиха над 30 автомобила, използвани за трафик на бежанци. До момента се водят разследвания и са осъдени над 80 човека от Гранична полиция. Сумите са големи и изкушението е голямо.

Въпреки всичко, България остана най-малко засегната от бежанския поток, благодарение точно на оградата и действията на полиция и армия.

Заедно с депутати от НФСБ и Патриотичен фронт през 2015 г. внесохме промени в Наказателния кодекс за повишаване на санкциите на длъжностни лица, участващи в трафик на хора. Максималното наказание вече е 12 години ефективно лишаване от свобода. Почти всяка седмица съм в района на границата и пряко следя миграционния натиск към българска територия. За Ваша информация, миналата седмица имаше 0 опити за преминаване.

А какво направихте Вие? Снимахте със съдействието на уволнен граничен полицай, добре знаещ къде и кога да Ви закара. В случая с първата група мигранти, която показахте, Вие провалихте протичаща акция на МВР за залавяне на наши трафиканти, които трябваше да съпроводят група на българска територия.

Нали Ви е ясно, че мигрантите надали ще намерят пътя на запад, питайки всеки срещнат селянин „How can we find the way to Sofia?“. Групата беше контролирана още от турска територия, но нейсе – нали успяхте героически да заснемете закононарушители с деца.

Що се отнася до втората група мигранти, която показахте, тя, всъщност, беше задържана от патрула на Гранична полиция, който Вие следвахте на гюме, като „копърка“ след линейка. И извадихте късмет.

Откъде е информацията Ви за цената на гръцката ограда – 250 евро на линеен метър – и включва ли тя прилежащ път? Известно ли Ви е, че само 120-километровият участък в насечена територия на Странджа е с прилежащ, изграден наново път, в девствена гора, с подвеждащи до 10-тина километра пътища от горската пътна мрежа в региона? И че всичко това оскъпява значително цената на съоръжението, което няма нищо общо с гръцката ограда, изградена на равно поле. Ограда с дължина 12.5 км. Повтарям – 12.5 км. гръцка ограда срещу 235.661 км. българска ограда по цялата граница с Турция".

Накрая Валери Симеонов пише:

"Когато влязох на прожекцията, аз Ви зададох един-единствен въпрос, на който не получих отговор. А той беше, защо не дойдохте на обхода на границата, извършен с военен вертолет, на 15.06.2017, след като лично аз поканих госпожа Нинова и Вас чрез нея? Може би, след като видите оградата в цялата й дължина, щяхте да подходите по друг начин към темата и да бъдете по-умерена в квалификациите си за нещо, с което България трябва да се гордее. А именно, с първата и най-стабилна ограда срещу мигрантския поток, изградена от държава в Европейския съюз със собствени средства (а не, както казвате в началото - „и с европейски пари“).

Въпреки режисираните посредствени прожекции, българските гранични полицаи и армия денонощно изпълняват своите задължения и клетва в дъжд, бури и порои, а пораженията след стихийните бедствия бяха възстановени от фирмите, изградили оградата, ЗА ТЯХНА СМЕТКА!

За съжаление, щетите от Вашите целенасочени манипулации са по-големи от природните бедствия, защото последните са поправими, а Вашата кампания, гонейки дребни политически цели, обезверява и отчайва част от обществото".

Междувременно БСП поискаха оставките както на Симеонов, така и на вътрешния министър Валентин Радев заради разкритията във филма. От ГЕРБ обаче застанаха зад тях и заявиха, че няма основания за това.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  THUNDER 15 ное 2017, 01:18
   
  7
   
  0

  Валерката от кога се е загрижил за " сирийчетата".
  Тия брадати сирийчета с калашниците !

  Валерка, ама казвай ги тия твой бели кахъри преди изборите, че стават грешки. Видиш ли аз си мислих, че за мангал-терористите хич не ти пука, а то каква добра душа излезе !

  Даже като я гледам тая отводнителна тръба, много хубаво сте постъпили. Няма сега да ги караме горките трафиканти тунели да копат, имат си изграден готов такъв. 2. #2
  Borei 15 ное 2017, 04:27
   
  5
   
  0

  Абе ограда, не ограда....

  Трябва да се направи някакво сносно решение на проблема. Не ни трябват никакви "брадати сирийчета" и ако трябва, то естествено и силен ток трябва да има по оградните съоръжения! Никой не е канил "брадатите сирийчета" да се мотаят по нашата държавна граница. Ако някой умре от защитните ни средства, то това си е негов проблем...

  Трябва на всяка цена да се спре всякакво преминаване на каквито и да е чужденци на места, които не са КПП. А през КПП си има ред, кой има право да влиза в нашата страна!
  Стига с тези лъжливи бежанци... НЯМА БЕЖАНЦИ! Всеки, който се опитва да минава границата ни незаконно, трябва да бъде спрян, дори и ако бъде убит! Това е нормалното в случая!

 3. #3
  прекъснат радар 15 ное 2017, 10:50
   
  2
   
  0

  Събираме неовъглени сирийчета.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker