Физическото оцеляване като начин на живот в Русия

Pan.bg 14 яну 2018 | 10:36 views (878) commentaries(4)
img
dir.bg


Физическото оцеляване стана начин на живот за милиони хора в Русия, написа руският вестник "Независимая газета".
Над една трета от жителите на страната признаха, че не са потребители, коментира руският ежедневник проучване на холдинга "Ромир". 36 на сто от участниците заявяват, че от половин година не са правили "никакви големи покупки" - обувки и дрехи, битова техника, жилища и коли.

Делът на руските граждани, изключващи се от потреблението, е бил по-голям само в разгара на кризата през 2015 г.

"А 42 на сто от запитаните не смятат да купуват нищо и през близките шест месеца", посочва изданието, цитирано от БТА.

Оценки на Руската академия за народно стопанство и държавна служба гласят, че в сравнение с нивото отпреди кризата, януари-октомври 2013 г., доходите на населението, заплатите и пенсиите реално са намалели съответно с 9,1, 4 и 2,5 процента.

Властите признават, че близо 20 милиона души - 13,5% от жителите на Русия, живеят с доходи под жизнения минимум. В навечерието на президентските избори през март те решават проблема оперативно - от 1 януари минималните заплати трябва да стигнат 85 на сто от жизнения минимум, а от 1 май дори 100 процента. Спешно се вземат и други мерки - пенсиите и заплатите в бюджетния сектор се индексират според инфлацията, подпомагат се семействата с деца. Но дори и спешните мерки може да не подействат, предупреждават експерти на всекидневника.

"Защото става дума за преразпределителни мерки, при това криещи риск от намаляване на заетостта", обяснява икономистът Вадим Новиков.

Хората в Русия "затъват в мизерия. За разлика от правителствените чиновници гражданите у нас живеят в тази реалност и не виждат никакъв "умерен икономически растеж". Затова намаляват разходите си", отбелязва пред "Независимая газета" Михаил Шчапов, депутат комунист от Държавната дума.

През изтеклата година преточването на пари от джобовете на хората в бюджетите на руските монополи не намаля, а рязко се ускори, пише вестникът в друг материал.

Цените на комуналните услуги "изпревариха двойно инфлацията" в Русия. Официално средният ръст на потребителските цени в страната за 2017 г. бе 2,5 на сто, а плащанията за жилищно-комунални услуги пораснаха с повече от 5 процента, уточнява той.

Миналата година руските власти неоправдано измъкнаха от хорските портмонета в полза на комуналните монополи 80 милиарда рубли отгоре. При това чиновниците се престориха, че няма нищо страшно в това "комунално пускане на кръв". И руското правителство явно не се кани да компенсира на хората несправедливото надплащане, резюмира изданието.

В същото време при допитвания на руския фонд "Обществено мнение" от септември 2017 г. делът на субективно бедните хора в Русия, заявили, че парите им стигат само за храна или не стигат дори за изхранване, е възлизал на 38%.

Експертът Полина Кузнецова обяснява високия дял на разходите за храна в Русия главно с ниските доходи на населението.

Анализаторката Ана Вовк обаче подчертава, че тук действат много фактори. През 2014 г. Русия наложи ответни санкции на Запада, което съвпадна с рязко поевтиняване на петрола и спад на рублата - "това естествено предизвика поскъпване на храните", посочва Вовк.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Ким Чен Уй 14 яну 2018, 13:52
   
  6
   
  5

  ДрОгарЕ тая статия е писана от шорошоид! В России все хорошо и Россия самая могучая в мире! Всеки кара S- класа по аутобаните от Москва до Владивосток и от там с частните самолети до Хаваи. Така е при правлението на богатир Владимир Владимирович! Уй как хорошо!

 2. #2
  DEDMAROZ 14 яну 2018, 14:03
   
  5
   
  6

  Никой не им пречи на руснаците да забогатеят. Имат всякакви природни ресурси. Значи са тъпи. И ще им вземат ресурсите. Рускините сами бягат и си изнасят путките-банкомати на Запад.

 3. #3
  'ВРАГ НА НАРОДА" 15 яну 2018, 11:57
   
  3
   
  0

  ТЪЖНО,ДОРИ ДА СА ПРЕСИЛЕНИ ЦИФРИТЕ...,
  НО ВЯРВАМ ,ЧЕ НЕЩАТА МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ,
  ВСЕ ПАК СА НАЙ-БОГАТИ НА РЕСУРСИ ДЪРЖАВА....!
  НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ
  ОТ МИЗЕРНИЦИТЕ СА ПИЯНИЦИ И НАРКОМАНИ,
  КОИТО СА "НАПРАВИЛИ' СВОЯ ИЗБОР!

  А НИЕ В БУЛГАРИСТАН ДАЛИ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ... ,

  С ТАЗИ КОРУПЦИЯ(КОМУНЯГИТЕ) ,

  МАНГАЛИТЕ( ЕЛЕКТОРАТА НА КОМУНЯГИТЕ)

  И ОВЧИЯ НАРОД
  (ПРОГРЕСИВНО ЗАТЪПЯВАЩ)!?!?!

 4. #4
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 15 яну 2018, 12:01
   
  3
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker