„Файненшъл таймс“: ЕС угрижено се прегръща с Борисов

Pan.bg 17 яну 2018 | 00:23 views (784) commentaries(1)
img
Гласове


Снимката на българския премиер в началото е с текст "Бойко Борисов има слабост към пури, олигарси и популистка политика".Поемането на Европредседателството от България на 1 януари 2018 година е тема на статия във "Файнейшъл таймс".Според изданието, официален Брюксел е доста предпазлив и притеснен въпреки прегръдките с премиера Борисов.Авторът Алекс Баркър коментира, че България остава най-бедната страна в ЕС, има високо ниво на корупция и слаби институции, което така и не й позволява да се присъедини към Шенгенското пространство и Еврозоната.Цитира се изказване на албанския премиер Еди Рама отпреди година. "Ние в Албания отдавна искаме да се присъединим към ЕС. Но никога не съм си и помислял, че Борис (Джонсън) ще напусне тази структура, а (Бойко) Борисов ще управлява Европейския съвет".За европейските лидери, Бойко Борисов се оказа надежден и прагматичен съюзник, пише още в статията."В Брюксел фирменият стил на дясно-центристката политика на българския премиер се възприема не като проблем, а като помощ. Той много прилича на словашкия премиер Роберт Фицо, който също съчетава силно националистическа политика с клетви за своите проевропейски намерения", анализира Баркър.Въпреки това в Брюксел има опасения за шестте месеца на българското председателство. Те се увеличиха, след като в София при различни инциденти бяха убити високопоставен служител на данъчната администрация и бизнесмен с връзки във властта.Според изданието, България се стреми да влезе в Шенген и Еврозоната. Но макар страната на хартия да е изпълнила изискванията, официалните лица в Брюксел се страхуват, че институциите в София далеч не са готови за това.Статията завършва с не особено ласкав образ на българския премиер: "Преговорите за новия бюджет на ЕС, които започват по време на българското председателство, може да се окажат сложни. Посланието на Борисов към партньорите му е пределно ясно: "Дайте ми повече пари и аз ще ви обичам повече."


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги Ковачев_ 17 яну 2018, 08:03
   
  7
   
  0

  За европейските лидери, Бойко Борисов се оказа надежден и прагматичен съюзник

  В Брюксел фирменият стил на дясно-центристката политика на българския премиер се възприема не като проблем, а като помощ


  Нда, краставите магарета през девет баира (или пък държави) се надушват.

  Според изданието, България се стреми да влезе в Шенген и Еврозоната. Но макар страната на хартия да е изпълнила изискванията, официалните лица в Брюксел се страхуват, че институциите в София далеч не са готови за това.

  И с право се страхуват, защото

  "Преговорите за новия бюджет на ЕС, които започват по време на българското председателство, може да се окажат сложни. Посланието на Борисов към партньорите му е пределно ясно: "Дайте ми повече пари и аз ще ви обичам повече."


  Тия от Брюксел да не са си помислили, че сме в ЕС заради толерастките им, така де, евроатлантическите им ценности. Набутаха ни в ЕС, за да могат продажниците, уф, исках да кажа, управниците ни да си присвоят, (както казват те "да усвоят") едни еврофондове.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker