Да внимаваме, светът е в разлом!

Pan.bg 19 фев 2018 | 10:35 views (1060) commentaries(4)
img Проф. Станислав Станилов, зам.-председател на Комисията по културата и медиите
В момента Балканите се намират в хватката между доктрината на Хънтингтън за сблъсъка на цивилизациите и възраждащ се османизъм в съседна Турция. Ние, българите, не можем да кажем, че Русия е агресивна срещу нас при нейните постимперски цели, но тя е предвидим противник, а заедно принадлежим към византийската цивилизация. Но сме изправени пред основния геополитически, геокултурен и геостратегически противник – османска Турция, който е в изключителен възход. И това, че с идването си на власт президентът Ердоган отвори вратите на всички – държавни и частни турски училища за изучаване на исляма, е изключителна опасност за България. След десетина-двайсет години ще има сто млн. ново поколение турци, които ще искат да възстановят империята. И какво ще се случи с България – трудно днес можем да прогнозираме. Но зад нас в този смисъл не стои нито Русия, нито ЕС, нито САЩ и ние представляваме една територия. Но ако не се справим с демографския проблем и този за самодостатъчността на българина, няма да имаме бъдеще.
От друга страна, народът ни е оцелявал при всякакви условия. През 16–17 в. сме били само 600–700 хил. души, на които им е било почти забранено да живеят в градовете. И пак сме оцелели, и пак вероятно ще оцелеем. Но затова не бива да се проваля европейската цивилизация, а тя днес се намира на ръба на своето превъплъщение.
Андре Малро, писателят, културулог, министър на културата в кабинета на Дьо Гол и негов приятел беше казал, че ХХI век ще е векът на вярата. На коя вяра обаче – това е въпросът. На нашата, християнската, или на онази, другата… Защото сблъсъкът на цивилизациите продължава и както писа самият Хънтингтън: религията, конфесията формират ценностната система. И още: където ислямската цивилизация се докосва с друга, там се лее кръв. А ние сме „на ръба”, в това е въпросът за нас.
Иначе няма съмнение, че Западните Балкани ще бъдат приети в ЕС, както и нас преди години приеха и не защото бяхме изцяло готови за това. Но това няма да умиротвори региона, който разнобой и разлом винаги е създаван от т.нар. Велики сили. Защото границите на Балканите никога не са били определяни от възможностите и сговорността на балканските нации, а от Великите сили.
Но съдбата на Балканите, които предпочитам да наричам европейски югоизток или Югоизточна Европа, зависи от това, какъв ще бъде самият Европейски съюз. Дали ще е Европейски съединени щати, или Европа на нациите, е въпрос на бъдещето и никой не може категорично да го предвиди днес. И ние трябва много внимателно да играем със старите си съюзници, чието положение сега е различно. Твърдя, че една велика, по имперски по-рано Германия, също е колония на САЩ. Австрийците, чехите, наши братя по кръв и цивилизованост, не могат да ни помогнат днес, както са го направили след Освобождението. Самата Русия не може и не ни помага в абсолютно нищо, защото има своите собствени геостратегически проблеми за оцеляването си.
Светът в момента е в разлом и трябва внимателно да стъпваме и да не направим гаф, какъвто обикновено правим, като се привързваме плътно към едната страна и загърбваме другата. Много трудна работа е, но заради сигурността си, първо, трябва да назоваваме проблемите с истинските им имена и второ, да спазваме баланс. А е имало моменти в историята ни, когато сме балансирали, както Борис Трети така е спасил България. Не обичам Кобургите и не съм монархист, но казвам, че той за разлика от Фердинанд има големи заслуги. Политиката му да балансира между големите ни спасява да бъдем прегазени първо от германците, а после и от Москва. Сърбите не го направиха и дадоха 1,5 млн. жертви.
Времето днес е за голяма дипломация. И премиерът Борисов прави стъпки по този път, но ще нарека неговата дипломация политически инстинктивна. Политиката му по принцип е правилна, но не е достатъчна, не е на елитарно ниво, но народът го е избрал.
Често се говори и за национална доктрина, но е имало неуспешни опити да се напише такава. Сега и времето е различно, то е на опасност от разпад на европейската цивилизация. Европа прилича на Римската империя от 3–4-и век, когато се преформатира. Днес Европа се преформатира и ние не можем да вземаме съвършено самостоятелни решения. Но можем внимателно да преценяваме баланса.
Съветвам българите да прочетат книгата на моя колега от следването и приятел Панко Анчев „Малкият народ”, за да видят какво трябва да прави малкият народ и как да се самосъхрани. Защото за малките държави като България, Чехия, Австрия въпросът за оцеляването е основен. От Запад не могат да ни разберат, там са толерантни към източноевропейците, имаме симпатиите на народите им, но не можем да очакваме плътна и тотална подкрепа. Защото европейската цивилизация, нации и държави са много добронамерени, но са много егоцентрични. Подкрепата трябва да е отвътре, от нас самите.

Източник:"Armymedia.bg''; АВТОР РОСИЦА ЦОНЕВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Станилив, докато внимавате... 19 фев 2018, 16:18
   
  5
   
  0

  Професор Станилов, докато внимавате, внесете в Народното събрание законопроект за денонсиране на "Закон за денонсиране на Споразумението между правителствата на Руската федерация, правителството на България и на Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис".

  Така няма само да приказвате, а ще допринесете с конкретно дело конкретна полза за националната сигурност на Р. България.

  Нереализираният нефтопровод Бургас-Александруполис първо трябва да се разглежда през призмата на националната сигурност като поражение на България в полза на Турция и нейния проект за прокопаване на канал "Истанбул", успореден на Босфора, и едва след това като търговско споразумение.

  Като търговско споразумение, денонсирането на тристранното споразумение за построяването на нефтопровода Бургас-Александруполис, също е удар върху интереса на България и ГЕРБ, "Синята коалиция", ДПС и Атака (към която принадлежите) трябва да носят политическа, морална и финансова отговорност за пропуснати ползи.

  Заедно с нефтопровода можеше да се изгради и корабен парк от 16-18 80-хилядни двойно-корпусни модерни танкери в неработещия варненски корабостроителен завод "Г. Димитров".

  Превозът на 33 милиона нефт от Новоросийск до Бургас можеше да става изцяло с български флот (въпрос на преговори и защитаване на българския интерес).

  На 5-та котвена стоянка в Бургаския залив можехте да построите "Г"-образен вълнолом за предпазване от СИ ветрове, а зад него 600 м кей за два 80-100 хилядни танкера.

  Можехте да осигурите високо платена работа за хиляди българи, но "Атака" избяга от пленарна зала!!!

  На 12.03.2013 г. Парламентът прие на второ четене денонсирането на Споразумението между правителствата на Руската федерация, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис. "За" гласуваха 96 депутати, 27 бяха "против" и един се въздържа. (Атака избяга!)

  Валери Симеонов днес се тръшка за 2-ри лифт на Банско, като твърди, че "зелените" като "защитават" природата, защитават чужди интереси, а ЗАБРАВИ, че и той ЗАЩИТАВАШЕ ЧУЖДИ (ТУРСКИ И АМЕРИКАНСКИ) интереси, когато "защитаваше" морската природна среда - Бургаския залив:):)!!

  Стотици милиони тонове нефт се товарят на танкери в Персийския залив, а водата е бистра като изворна вода.

  Значи, НФСБ на Валери Симеонов и Атака на Сидеров и Станилов лъгахте народа в полза на ГЕРБ на Бойко Борисов, и в полза на Турция на Ердоган, и в полза на САЩ на Обама, че нефтопровода Бургас-Александруполис бил безполезен и опасен за Бургаския залив, а сега - ред сълзи, ред сополи - България загива...

 2. #2
  Инко 19 фев 2018, 16:35
   
  4
   
  1

  "не можем да кажем, че Русия е агресивна срещу нас при нейните постимперски цели, но тя е предвидим противник" Какъв противник ти е Русия,бе Станилов? Армия читава ли имаш,изтребителна авиация,флот ли,какво имаш читаво насреща си? Ще дойдат тук русите и сме загинали. Противник!!!!!!!!!!!!!! На баба ти противника!

 3. #3
  Братска Русия 19 фев 2018, 17:36
   
  7
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Братска Русия, а Станилов стана герберастка руспия.

 4. #4
  Къде е разломът... 19 фев 2018, 18:50
   
  6
   
  0

  Професор Станилов като,че ли за първи път се опитва да прави нескопосан реверанс за запазване на правителствената коалиция.Неоосманска Турция ни е противник,но дали само тя ни е основен противник?Търново е предадено на турците отвътре.Виждаме,че либерастка,джендърска Европа е загърбила християнските ценности и християнската цивилизация.Тия ли ще ни спасяват от исляма?Че те са го пуснали навсякъде и къде ли не вече има ислямски анклави,където нито християнски,нито джендъро-педерастки ценности важат и се прилагат.Ще ми защитавали жените с Истанбулска конвенция!?Циркаджии и хумористи.Кой и къде в ислямския свят някой им ебава тая конвенция за слива?"Ноу гоу зоунс" - такива като едра и ситна шарка са наяли териториите на Швеция,Германия,Белгия,Франция,Холандия,Британия.Хайде герберските,бесепарските,депесарските и скатаджийските кандидат-джендъри да отидат на практика да приложат тая конвенция в ислямистките анклави... или пък в Турция?С еквилибристко балансиране само можем евентуално да си поотложим превръщането ни в територия за обсебване,но не е да си гарантираме бъдещо дълготрайно оцеляване.Дълготрайно оцеляване може да имаме само в съюзи с нации и държави отстояващи християнската цивилизация.Дали ще е Австрия,Унгария,Полша,Швейцария,Чехия или пък Сърбия,Беларус и Русия не е важно,защото разломът отдавна не е по линията Изток-Запад,а е разлом между Бога и Сатаната.Въобще няма и да им мигне окото да ни продадат както навремето продадоха Судетите,после цяла Чехословокия и накрая и Полша.Дори не съм сигурен къде е баш Сатаната - на юг и югоизток или по по източното и западното крайбрежие на Атлантика.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker