Турция, Иран и Русия обещаха да се борят със сепаратизма в Сирия

Pan.bg 05 апр 2018 | 00:26 views (577) commentaries(0)
img
pik.bg

В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в турската столица Анкара между президентите на Турция, Иран и Русия Реджеп Таийп Ердоган, Хасан Роухани и Владимир Путин, бе подчертана общата решимост за противопоставяне на сепаратизма, както и използването на тероризма като извинение за промяна в Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". В изявлението, публикувано след близо двучасовата среща, проведена при закрити врата, се казва, че лидерите „отхвърлят опитите за създаване на нова реалност под претекста за борба с тероризма“.

Те подчертават продължаващата си категорична подкрепа за сирийския суверенитет, независимост, единство, териториален интегритет и светски характер. В декларацията се изразява „решимостта за противопоставяне срещу всички сепаратистки идеи, целящи да подкопаят суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, както и националната сигурност на съседните държави“.

Президентите „изразяват своето убеждение, че не може да има военно решение на сирийския конфликт и че конфликтът може да бъде завършен единствено чрез договорен (между страните) политически процес“.

Те обявиха, че се задължават „да следват резултатите от Конгреса, отразяващи волята на представителите на всички сегменти от сирийското общество и конкретно споразумението за създаване на Конституционен комитет, подкрепен от генералния секретар на ООН и международната общност“.

Тримата настояха за „необходимостта от това да се помогне на сирийците във възстановяването на единството на тяхната страна и в постигането на политическо решение на продължаващия конфликт чрез инклузивен, свободен, честен и открит, воден и притежаван от Сирия процес, основан на свободната воля на сирийския народ и водещ до създаването на Конституция, която ще има подкрепата на сирийския народ и свободни и честни избори, с участието на всички имащи права сирийци и под наблюдението на ООН“,

Лидерите подчертават, че „Астанинския формат“ „е бил единствената ефективна международна инициатива, която е спомогнала за намаляване на насилието в Сирия и е допринесла за мира и стабилността в Сирия, давайки моментум на „Женевския процес“ за намирането на дългосрочно политическо решение на сирийския конфликт“, се добавя в съобщението.

Президентите също потвърдиха решимостта си да продължат активното сътрудничество в Сирия за постигане на дългосрочно примирие между враждуващите страни и за насърчаването на политическия процес, предвиден в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Трите страни ще продължат сътрудничеството, с цел да се „ликвидира окончателно“ „Ислямска държава“, „Фронта ан Нусра“ и всички други индивиди,


групи, дейности и фирми, свързани с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, се казва в декларацията.

Лидерите подчертават, че е изключително важно, в рамките на борбата срещу тероризма, да се отделят джихадистките групировки от групите от въоръжената опозиция, които биха се присъединили към режима на примирие и това е решаващо за намаляване на жертвите сред мирното население.

Президентите също посочиха, че са решени да „ускорят усилията за осигуряване на спокойствие в страната и да защитават мирните граждани в зоните за деескалация, а освен това да осигурят скоростен, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до тези зони“

Те подчертават, че образуването на зони за деескалация е с временен характер, както е предвидено в меморандума от май 2017 година.

„Те призовават международната общност и по-конкретно ООН и нейните хуманитарни служби, да увеличат помощта си за Сирия, като изпратят допълнителна хуманитарна помощ, засилят хуманитарните дейности, възстановят основната инфраструктура, включително социалните и икономическите съоръжения и съхранят историческото наследство“, се казва в съобщението.

В изявлението се отбелязва развитието на ситуацията в Сирия след последната тристранна среща през ноември м.г. в руския черноморски курорт Сочи, когато тримата се събраха, за да обсъдят прогреса по мирните преговори, водени в Астана и промените в договорените зони за деескалация в Сирия.

Сред другите решения, които бяха взети в Анкара е следващата среща да се проведе в Иран, по покана на иранския президент Хасан Роухани.
Сподели:
Tweet
свързани новини
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker