Велизар Енчев: Македонистите в Скопие си показаха зъбите

Pan.bg 26 апр 2018 | 18:46 views (1192) commentaries(1)
img
frognews.bg


Премиерът Заев откри македонци в България, Борисов и МВнР мълчат, пише в позиция, изпратена до ”Фрог нюз” журналистът, дипломат и доктор по международно право Велизар Енчев. Той също така е основател председател на ”Българска пролет” „Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми. Ние го наричаме този Пирински дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право“, заяви в интервю за Би Ти Ви македонският министър-председател Зоран Заев...

Само девет месеца след подписания договор за приятелство с Република Македония, с който правителството на ГЕРБ и ОП признаха и измислената македонската нация, и написания на сръбска пишеща машина македонски език, македонският премиер заби нож в гърба на Бойко Борисов.

Това, за което предупреждавах и за което бях цензуриран в не една и две телевизии, се случи. Македонистите в Скопие доказаха поговорката, че македонизмът козината си мени, но антибългарския си нрав – никога. В момент, когато под натиска на Гърция Скопие е готово да смени името си с провокативните за България наименования „Северна Македония“ или „Горна Македония“, Зоран Заев хвърли нова бомба, активирайки „македонското малцинство“ в Пиринския край.

Зоран Заев е един последователен македонист, школуван в Сръбската академия на науките. И с основание отказва на гърците да промени чл. 49 от конституцията, защото съзнава, че тя е коренът на македонизма. Изтръгне ли този корен, ще ликвидира и съхнещото дърво на македонизма.

Понеже, за разлика от гърците, ние сме интернационалисти, България не поиска промяна на македонската конституция и най-вече на чл. 49. А този член императивно налага на македонските власти не само да се месят във вътрешните работи на други страни, но и да интернационализират македонския въпрос. Всъщност този член визира само три държави – България, Гърция и Албания, където, според македонистите в Скопие, има македонски малцинства.

24 часа след провокационното изявление, което е основание за остра дипломатическа нота на българското МВнР, мълчи не само премиерът Борисов, но и главният адвокат на договора – вицепремиерът Красимир Каракачанов. Мълчи дори гласовитият му евроговорител Ангел Джамбазки. Унизително си замълча и водещият интервюто със Заев. Но на него му е простено - млад и


е невежа в историята. Пък и смее ли да възрази на чужд премиер, с когото Борисов се прегръща и целува където свари? Скандален е и тв-преводът на югозападния български диалект, но гаврата с историята не тревожи Би Ти Ви и нищо чудно утре да интервюират и някой от "македонците" на Заев в Пиринско.

Ако още днес премиерът Борисов или МВнР не реагират на скандалното изявление на Зоран Заев, ще смея да твърдя, че подписалите договора за приятелство с Република Македония съзнателно са обслужили чужди интереси, както това направи отечественофронтовска България през 1946 година, когато насилствено принуди българите в Пиринска Македония да се запишат като македонци. За Каракачанов и Джамбазки не си струва да хабя призивите за държавническо поведение. Те ще сторят това, което им нареди коалиционният господар.
Колеги балканисти в МВнР, защо мълчите и страхливо изчаквате инструкции от „Дондуков“ 1? Нямате ли професионална съвест и национална гордост?

Велизар Енчев
доктор по международно право
посланик на България в Хърватия (1997-2002)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ivan12 26 апр 2018, 20:01
   
  0
   
  2

  нямаме армия и макекондиците ни подиграха вече.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker