Le Point: Студена война или стратегическо партньорство – време за избор на Европа и Русия

Pan.bg 24 май 2018 | 19:35 views (840) commentaries(0)
img
blitz.bg


Пред Русия стои заплахата за „имперска хиперекспанзия”, за чието поддържане не й достигат средства

„Геополитическата обстановка в света никога не е била толкова опасна след 30-те години на 20 век, счита коментаторът на Le Point Никола Бавере в своята публикация „Europe et Russie: l'heure des choix” (Европа и Русия: време на избор).

След като разглежда съвременните предизвикателства в света, Бавере пише: „На Европа сега не й остава друг избор, освен да вземе съдбата в собствените си ръце”. Сега на нея й предстои да обозначи своя суверенитет и да осигури защитата на своя модел – както икономически, така и в политически и военен план. Не по-малко сериозни предизвикателства стоят сега и пред Русия. Владимир Путин, независимо от успеха в изборите се „оказа в безизходица”, счита публицистът. В очите на руснаците той е лидер, възстановил държавата, възвърнал суверенитета и титлата й на велика държава.

Сега Русия като никога „въплъщава двуглавия орел”: от една страна тя с труд преодолява икономическите и демографските проблеми и страда от „разкола” в обществото, от друга страна провежда „великодържавна политика”, основана на ефективно превъоръжаване на армията, на масирани дипломатически удари. Ако основа на глобалната експанзия на Китай е необичайният икономически ръст, то в основата на руската глобална експанзия е военната сила, заключава Бавере.

Пред Русия стои заплахата за „имперска хиперекспанзия”, за чието поддържане не й достигат средства, счита експертът. Модернизацията на икономиката е невъзможна при враждебно отношение към демократичните държави, разполагащи с капитали и технологии, незаменими за развитието на Русия, твърди авторът. В това отношение „завоят към Китай” остава илюзия, тъй като Пекин запазва преимущество по отношение на Москва относно икономиката и демографията, при това не се кани да е „благотворителен” икономически гигант, а претендира за световно лидерство, счита френският експерт.

По такъв начин и Русия, и Европа сега се намират на кръстопът, отбелязва Бевере. Изборът е или продължаване на Студената война (за Европа това означава втвърдяване на антируските санкции, отдалечаване от Русия от гледна точка на дипломацията и укрепване отбраната към изтока на континента за защита от „експанзионистките амбиции на Москва) или изграждане на „ново икономическо партньорство”. В този случай сътрудничеството на Русия и Европа трябва да


се изгражда на следните принципи: постепенна отмяна на антируските санкции в замяна на споразумение в областта на сигурността на Европа, гарантиращи неприкосновеността на нейните граници, включително границите на Украйна, на която ще бъде вменено задължението да остане извън пределите на НАТО и на ЕС; сътрудничество в борбата с ислямския тероризъм; съвместни усилия по запазване на иранското ядрено споразумение и посредническа дейност в Ирано-Израелския конфликт; съвместно търсене на решение за сирийската криза.

Във всеки случай на европейците няма да им се разминат сериозни инвестиции в отбраната, счита Бавере. „За да имате работа с Русия на Путин, залагащ смело с лоши карти, Европа трябва да престане да води малка игра, имайки в ръцете си достатъчно силни карти” – обобщава коментаторът на Le Point.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker